Sony Xperia Z1 Compact este primul smartphone de top cu ecran de dimensiuni reduse care nu dezamăgește. Aș fi scris că este smartphone-ul pe care îl recomand cu căldură tuturor celor care nu vor palete de pingpong, dar are și o problemă care îl face aproape imposibil de recomandat: se zgârie foarte ușor și arată urât. De-aia vă și recomand în general husele și accesoriile de protecție. Camera foto este mult peste medie, autonomia foarte bună, iar pe partea de hardware este foarte bun. Din păcate are și un preț destul de piperat.

Sony Xperia Z1 Compact
Sony Xperia Z1 Compact

Pro și contra Z1 Compact

Mi-a plăcut foarte mult:
– terminalul este compact, ecranul fără butoane îl face mai mic, rama e subțire – practic e comparabil cu iPhone;
– ecranul de 4,3 inch este foarte bun, deși este 720p, nu se observă deloc acest lucru;
– este rezistent la apă și praf (IP58);
– autonomia este peste toate terminalele de top testate în ultima vreme;
– camera foto merită menționată iar – chiar dacă are probleme cu lumina și mai ales la lumină slabă;
– telefonul are un aspect foarte mișto (pînă se zgârie);

Rămâne de discutat:
– totul ar fi fost perfect dacă nu se zgâria singur, în buzunar, în utilizare normală;
– la asemenea terminal premium mergea un display Full HD, doar pentru a marca statutul de top;
– prețul rămâne măricel, există alte modele mai atractive la banii ăștia;

Smartphone compact

Pînă anul trecut am tot fost adeptul ecranelor mari. Deși am râs sincer cu ocazia anunțării Galaxy Note, am fost apoi la lansarea acestuia și mi-am dat seama atunci, după ce am văzut device-ul, că ecranul mare are avantajele lui. Că bateria mare este un plus deocamdată, că nu-i așa de uriaș precum părea. Totul ok și cu alte terminale mari. Chiar anul trecut recomandam cu căldură S4, One sau Xperia Z, toate cu ecrane mari. Dar producătorii de terminale nu se mulțumesc cu atât. Ei consideră că asta e direcția de mers și de la 5 au ajuns la 5,5 inch, la 6 inch, apoi la 6,4 inch cu Galaxy Mega. Iar acum tot mai multă lume vorbește despre “smartphone-ul de 7 inch”, cum scriam mai devreme. Nu mai sunt smartphone-uri, sunt tablete!

Smarthone-ul compact a început să prindă de vreo 2 ani, marii jucători vin și cu versiuni compacte. Dar toate, mă rog, marea majoritate, au hardware prost, ecran prost și oferă o experiență proastă. iPhone a rămas compact și abia aștept să văd terminalele lor cu ecran mai mare. Sincer, 4 inch este prea mic, iar 6 inch mult prea mare. Un terminal bun este pe la 4,7-5,2 inch. La un moment dat vor trebui să se oprească din această creștere artificială a dimensiunilor. Iar terminalele compacte au nevoie – aici vroiam să ajung – de un hardware bun, să fie modele de top, comparabile cu iPhone. Ei bine, nu prea există. S4 Mini sau One Mini sunt telefoane ieftine, nu compacte. Aici intervine Xperia Z1 Compact, un telefon foarte aproape de modelele de top, dar compact.

Z1 Compact are aproape toate detaliile unui hit: procesor de top, Snapdragon 800, 2GB de RAM, Adreno 330, 16GB intern, slot de carduri micro SD (pînă la 64GB), camera foto excelentă de 20,7 megapixeli. Ecranul deși are rezoluția 1280×720 pixeli oferă o densitate de 342 ppi, una din cele mai bune, iar tehnologiile de imagine Sony își spun cuvântul. Sincer nu observi cu ochiul liber vreo diferență.

Xperia Z1 Compact - hands on
Xperia Z1 Compact – hands on

Experiența cu Z1 Compact

În general terminalele Xperia oferă o experiență de utilizare bună și au o interfață simplă, care arată foarte bine. Dacă generația de anul trecut avea probleme mari cu ecranul (LCD-ul nu avea unghiuri de vizualizare foarte bune), pot spune că situația s-a schimbat. Se vede foarte bine, inclusiv în filme sau jocuri. Se mișcă foarte rapid, n-are lag precum alte terminale de top cu același procesor. Am putut instala orice aplicație, n-am primit mesaje că n-ar fi compatibilă, iar actualizarea la Android 4.4 a venit rapid și a decurs fără niciun incident.

Testele benchmark n-au făcut decât să confirme asta, terminalul este la nivelul modelelor Snapdragon 800, iar comparat cu vârfurile de gamă este cu puțin sub. Câștigă la viteză datorită ecranului, iar atuul lui stă exact cum spuneam în autonomie. Iar camera foto este un atuu excelent. Sincer, la evenimentele de zi cu zi n-ai nevoie de altă cameră foto…

Sample: poza facuta cu Z1 Compact
Sample: poza facuta cu Z1 Compact

Click pe imagine pentru mărire…

Pozele ies corect, cu mici probleme la lumină slabă sau lumini stroboscopice, chestie comună pentru smartphone-uri. De asemenea are tendința de a distorsiona imaginile în anumite poziții – linii drepte care par curbate. Dar 90% dintre fotografii ies foarte bine, ca un aparat foto compact, iar acum ai multe aplicații care îmbunătățesc fotografiile sau le adaugă elemente noi – astfel n-ai nevoie de alt aparat foto când ai un astfel de device la îndemână.

Eu am trecut de la Note 3 la acest model, pe care îl folosesc acum de vreo două săptămâni. Adică, am preferat să rămân la el, nu să revin la iPhone 5S. Odată pentru a testa mai bine camera foto și a doua oară pentru autonomie. Într-adevăr, Note 3 avea autonomie mai mare, dar nu ține două zile și se termină bateria a doua zi pe la prînz, ceea ce tot nu este ok. Xperia Z1 Compact ține cam 15 ore de utilizare normală. Treci ziua de lucru (depinde de ziua ta de lucru, da?) și îl poți încărca lejer o dată pe zi. La iPhone sau S4 aveam nevoie mereu de bateria externă, de încărcător în mașină și tot așa. Autonomia este ok fără discuție. Pe de altă parte Note 3 a devenit parcă un pic prea mare, îl simți în buzunar, e greu, incomod. De-aia tot zic că s-a terminat cu ecranele foarte mari. Tendința de a mări display-ul nu va aduce vânzări mai bune. De fapt trebuie să notez că singurul terminal cu ecran mare care mi s-a părut ok a fost LG Flex, curbura îi scade din dimensiuni și de asemenea stă bine în buzunar.

Aș fi recomandat cu căldură Z1 Compact, dacă n-aș fi observat zgârieturile de pe spate. E drept, ecranul este ok, nu s-a zgâriat deloc. Dar pe spate, doar ținut în buzunar, este foarte aiurea să se zgârie așa. Apoi am citit că telefonul trebuia să aibă sticlă și pe spate, iar apoi au renunțat și au pus acest plastic lucios, care trebuie protejat. Cu alte cuvinte, dacă vă doriți acest model, merită luat. Dar merită protejat.

Concluzii

Sony Xperia Z1 Compact este primul model de top cu ecran mai mic pe care îl pot recomanda doritorilor. Are toate componentele unui smartphone vârf de gamă, minus ecranul – dar diferența este aproape insignifiantă. Experiența este foarte bună , autonomia peste medie, camera foto face toți banii. Doar aveți grijă că se zgârie ușor. Îl găsiți și la eMAG.

Galerie foto

Poze cu Z1 Compact