Sony Xperia Z3 Compact este cel mai bun smartphone pentru cei care caută un smartphone mini sau compact. Aproape mi-a plăcut mai mult decât Xperia Z3, de care sunt încă entuziasmat, iar autonomia mi s-a părut mai bună la versiunea compactă. Este foarte bine dotat, nu se compară cu nicio ediție „mini” a vârfurilor de gamă rivale. Pe scurt este un smartphone de top într-un body mai compact, aș zice că este peste 5S, peste S5 mini, peste One mini 2. Prețul este de circa 2.000 de lei, dar poate îl prindeți la ofertă.

Sony Xperia Z3 Compact
Sony Xperia Z3 Compact

Pro și contra Z3 Compact

Mi-a plăcut foarte mult:

– faptul că au ales dotări hardware de top, nu ieftine;
– ecranul destul de bun la 4,7;
– camera foto este ok;
– autonomia este foarte mare;
– este compact și ușor, bun de buzunar;
– este rezistent la apă;

Rămâne de discutat:

– la 2.000 de lei poți alege un smartphone mare;
– ecranul nu e Full HD;
– design-ul este similar cu Z1 compact;

 

Experiența în utilizare

Întâi de toate trebuie să precizez că eu sunt un fan al dispozitivelor mari, fără să îmi placă modelele phablet. Am apreciat Galaxy Note de la lansare, utilizez un Galaxy S5 și am să trec la iPhone 6 Plus. În cadrul testelor din ultimii ani am descoperit însă că nu sufăr dispozitivele cu ecran foarte mare, da, e ok ca tabletă, pentru conținut media și citit, dar nu pot folosi tableta ca telefon. Deci tot ce trece de 6 inch mi-a lăsat o impresie aiurea.

Pe de altă parte am subliniat un lucru în articolele din ultimii ani: există cerere pentru smartphone-uri compacte, cu ecran de 4,5-4.7 inch și autonomie mare, mai ales terminale cu performanțe bune. Ei bine, toți marii jucători care au lansat terminale compacte, Samsung, LG sau alții, au pus dotări slabe. Fie sunt ecrane standard 960×540 pixeli, fie sunt procesoare economice, fie au bateria mică. Lipsea un smartphone compact cu dotări de top. Doar iPhone 5S poate fi considerat un smartphone compact de top. Iar acest model nu avea pînă acum un competitor real pe Android. Acum are.

Sony Xperia Z3 Compact are ecran de 4,6 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, densitate 329 ppi. Este un IPS foarte bun și nu ai senzația că te uiți la un ecran ieftin. Chiar se vede bine, la o calitate decentă. Fără pixelii și problemele de la LG Flex, poate tocmai din cauza dimensiunii mai compacte, ecranul HD arată bine și oferă culori bune și o luminozitate ok. Desigur, era mai bine Full HD, dar pentru asta mai așteptăm probabil o vreme. Pînă la urmă nici iPhone 6 nu este încă Full HD.

Procesorul este foarte bun, Qualcomm Snapdragon 801, quad-core la 2,5 GHZ, 2GB de RAM, procesor grafic Adreno 330, ia un scor foarte bun în testele de performanță. Are 16GB de stocare internă, dar și slot pentru carduri de memorie micro-SD și suportă chiar și modelele de 128GB. Cu alte cuvinte ai un super-terminal în buzunar, compact, ușor, cu autonomie mare. Exact ce trebuie pentru unii utilizatori.

Aș mai nota aici că este un smartphone 4G și că poți utiliza astfel cea mai rapidă tehnologie de internet disponibilă și în România.

Terminalul este rezistent la apă și praf, atenție, nu e complet subacvatic, ci îl poți folosi pe ploaie. Sunt utilizatori care l-au băgat și sub apă și este greșeala Sony că a avut reclame de acest gen. Nu prea se descurcă foarte bine sub apă, în ciuda izolațiilor, camerele foto se aburesc și asta afectează calitatea imaginii. Din fericire n-am auzit de cazuri în care s-ar fi stricat de tot de la apă.

Camera foto este foarte bună, dar este exact aceeași. Comparativ poți alege un Z1 Compact, care are dotări mai slabe un pic, aceeași cameră foto și un preț de 1.599,99 lei. Iar asta este o problemă, pentru că oamenii sunt atenți la preț. Sigur, performanța avantajează clar Z3 Compact, ca și autonomia. Dar gândind logic, achiziția depinde de buget, iar oamenii preferă să ia un model mai accesibil, dacă tehnologia e relativ similară. De aici și problemele pe care le au Samsung, datorită faptului că au prea multe modele smartphone similare, iar cumpărătorul nu știe ce să aleagă.

Sony Xperia Z3 Compact are însă destule atuuri. Design-ul este un pic mai bun, finisajele perfecte, este genul de telefon care ori îți place din prima și îl cumperi, ori nu-ți place și gata. Nu am auzit pe nimeni că ar fi așa-și-așa. Eu l-am avut în paralel cu Xperia Z3 și prefer aici modelul compact. L-am testat și l-am pus mai mult la treabă pe Z3, am avut puțin timp cu Z3 Compact. Singurul reproș valabil pentru ambele modele este că au același senzor foto ca generația anterioară, iar îmbunătățirile anunțate pe partea de foto sunt invizibile. Aș vrea mai multe moduri de fotografiere, mai multe opțiuni creative, mai multe chestii interesante, doar fotografia este în ADN-ul Sony. În rest chapeau, fac treabă bună, sper să o țină așa, să nu vândă divizia, să nu facă telefoane ieftine pentru cotă de piață și așa mai departe.

 

Accesorii pentru Z3 Compact

La un terminal de 2.000 de lei merită întotdeauna să îi cumperi măcar o folie și o husă de protecție, o carcasă, ceva. Eu am testat un model de la MobileDirect.ro și vă zic că a fost ok pentru Z3 Compact, îi conferă personalitate, îl protejează, poți pune acolo un card bancar și nu mai iei nici portofelul la tine. Nu sunt scumpe și dacă se întâmplă să vă cadă telefonul pe jos nu veți regreta investiția deloc.

 

 

Concluzii

Sony Xperia Z3 Compact este un model performant, bine dotat, nu foarte scump și care se descurcă la toate capitolele excelent. Decât să dați 2000 de lei pe un brand local sau pe un smartphone mediu cu ecran mare, mai bine alegeți un terminal compact cu putere maximă. Eu recomand Z3 Compact mai ales pentru autonomia foarte mare, peste media terminalelor de top. Deisgn-ul este clasic, dreptunghi, ușor rotunjit, dar nu ca la competitori. Ecranul și spatele sunt acoperite cu sticlă, arată excelent. Părerea mea este că orice doritor de terminale compacte va fi încântat cu acest smartphone.

Galerie foto

 

Video – Z3 Compact vs iPhone 6


Sunet: Chris Zabriskie / http://freemusicarchive.org/