Xiaomi Mi11 Lite 5G este al doilea model din 2021 care îmi lasă impresia de telefon care merită banii. Primul a fost Moto G100. Despre al treilea vă scriu zilele viitoare. Astăzi rămânem pe Mi11 Lite 5G, variantă echilibrată sau, cum zic românii, cu de toate. Pentru conformitate: testasem și varianta Mi 11 Lite 4G, dar este mai slabă.

Pro și contra Xiaomi Mi11 Lite 5G

Avantaje:

  • design foarte bun (subțire / sticlă pe spate);
  • IP53 pentru protecția la apă/praf;
  • procesor de bună calitate;
  • stocare cu viteză bună;
  • camere foto bune;

Dezavantaje:

  • bateria e cam mică;
  • cardul microSD folosește un slot de SIM;
  • nu are mufă de căști;

Detalii tehnice Xiaomi Mi11 Lite 5G

Ecran: 6.55” AMOLED DotDisplay (2400 x 1080 FHD+), 90Hz, HDR10
Procesor: Qualcomm Snapdragon 780G
GPU: Adreno 642 GPU
Memorie: 6/8 GB RAM
Stocare: 64 / 128 UFS 2.2
Camera: 64+8+5 megapixeli
Selfie: 16 megapixeli
Dimensiuni: 163.7mm x 76.4mm x 7.8mm
Greutate: 157g
Baterie: 4.250mAh + 33W fir
OS: Android 11
Tehnologii: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC, USB-C, Dolby Atmos, IR blaster
Preț: de la 1.399 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 5 Media: 5]

Acest review computerblog.ro este posibil datorită Xiaomi România.

Impresii după testare

Trebuie să recunosc că, de multe ori, prima impresie este foarte puternică și contează. Când am văzut Mi 11 Lite 4G, modelul mi s-a părut tare urât și cu un spate lucios oglindă. Culori clasice, dar care nu arată prea atrăgător. Pe de altă parte, când am scos Mi11 Lite 5G, modelul cu verde, el parcă părea într-adevăr din alt film.

Nu numai că nu e lucios, dar spatele este dintr-o sticlă mată, plăcută la atingere. Arată foarte bine pentru un midrange, este subțirel și ușor. Are tehnologii moderne, e puternic hardware și stă bine în teste de performanță. Pe de altă parte, bateria este cam mică la acest nivel. Desigur, 4.250 mAh sunt de ajuns oricum, dar s-ar fi descurcat excelent cu o baterie de 5.000. Probabil s-au temut să nu fie un telefon „prea perfect”.

Au folosit și aici o rețetă de succes aproape imbatabilă. Un procesor bun, memorie suficientă și stocare rapidă, camere foto bune, ecran de calitate. Totul la un preț bun. Acum apare pe unele site-uri și la 2.000 de lei, dar adevărul este că se găsește și la 1.399 lei la unele magazine online. Poate chiar mai ieftin de atât.

Cum spuneam mai sus, dincolo de baterie, pot să-i reproșez că nu are mufă de căști (3.5 mm jack) sau că pui cardul de memorie pe un slot de SIM. Altceva nu am găsit.

Teste benchmark și autonomie

Am făcut cam toate testele obișnuite și are scoruri foarte bune, apropiate de flagship. Terminalul are un procesor inedit, Snapdragon 780, de ultimă generație. Este construit pe procesul de 5 nanoemtri, precum modelele de top de anul acesta. Are un nucleu de putere ARM Cortex-A78 la 2.4 GHz, apoi un trio de nuclee puternice pe aceeași arhitectură, dar la 2.2 GHz. Și alte patru nuclee economice. Este construit identic cu Snapdragon 888, doar frecvențele fiind reduse. Aduce o performanță cu 40% mai mare decât modelul precedent, Snapdragon 768. Dispune de un modem 5G ultra-rapid și cu tehnologia WiFi6. Procesorul grafic Adreno 642 oferă și el un plus de putere comparat cu modelul midrange anterior.

Ecranul este foarte bun. Un AMOLED de 6.55 inch, cu rezoluție FHD+ și rată de refresh 90Hz. Dispune de tehnologia HDR10+. Luminozitatea este medie, cam 800 de nits. Modelele cu ecran LCD au cam 500 de nits, iar cele cu Super AMOLED ating 1300-1700 nits.

Cum spuneam, autonomia a fost mediocră. Cam 15 ore fără power saving și doar 15 ore și 45 de utilizare cu Power Saving. Este adevărat, oamenii folosesc telefonul diferit de aceste teste. Ele ne ajută doar să ne dăm seama cam cum s-ar descurca. Totuși, este o autonomie sub media telefoanelor disponibile la acest preț. Majoritatea au cam 20 de ore și unele ajung la peste 30 de ore. Toată treaba stă în opimizarea hardware/software a consumului. Dacă prinzi un bug poate consuma masiv bateria. Dacă urmărești câteva tutoriale, poți rezolva situația. Dar pentru unele telefoane nu prea există soluții.

Vedeți mai jos testele făcute și rezultatele obținute.

Camere foto

Telefonul stă bine pe partea foto, fără să exceleze cu ceva. Senzorul principal este de 64 de megapixeli, n-am găsit vreun model de telefon care să dea greș cu el. Imaginile ies bine, culori premium, focus bun (PDAF). Camera ultra-wide este ok, fără mari figuri, de 8 megapixeli. Se descurcă, puteți încărca peisaje pe Facebook sau Instagram. Cel de-al treilea senzor este de Macro, se pare că sunt chinezii pasionați de astfel de fotografii. Mie nu-mi place în mod special și prefer să fac Macro cu senzorul principal dacă tot fac. Oricum, un senzor de 5 megapixeli poate da rezultate de aproape, dar trebuie să ai lumină.

Filmează 4K la 30 de cadre pe secundă sau FHD la 120fps pentru filmele de acțiune. Camera de selfie este în ecran, de 20 de megapixeli. Vedeți mai jos ce-am făcut cu el.
Sunt micșorate, doar vă faceți o idee cum ies pozele.

Protecție pentru Mi11 Lite 5G

Nu vorbim aici de vreun telefon tocmai ieftin, așa că merită protejat. Deși sincer vorbind, merită să vă protejați chiar și modelele mai ieftine. Vă recomand să luați huse și carcase de la MobileDirect. Îmi plac în special husele flip, cele care acoperă complet terminalul, partea din spate și ecranul.

Telefonul are Gorilla Glass 6 pe față și pe spate. Este o sticlă mai rezistentă, dar știm cu toții că nu este cum vedem în reclame. Până la urmă direct în buzunar sau în poșetă se va zgâria și se va ciobi vopseaua, telefonul va arăta urât. Iar dacă îl scăpați pe jos nu mai zic. Este protejat la apă, dar nu subacvatic. Așa că trebuie să aveți grijă de el.

Concluzii

Xiaomi Mi 11 Lite 5G mi-a lăsat o impresie foarte bună. Este poate cel mai bun midrange, cu siguranță un telefon care merită banii. Bine dotat, arătos, se descurcă în aproape orice situație. Ecranul este de calitate foarte bună, camera foto bună, procesor bun. Ce i s-ar putea reproșa este lipsa unei baterii mai mari. Este ok, se descurcă, dar autonomia este sub medie. Prețul este foarte bun însă. Atenție, nu la 2000 de lei, ci 1.399 lei este un preț corect pentru acest telefon.

Galerie foto