Tenda F3 este genul de router wireless ieftin și performant, cu o configurare simplă și fără bătăi de cap. Am făcut mai multe teste, se comportă ok, are o interfață de administrare simplă. Trebuie să țineți cont că este pentru rețelele de pînă în 300Mbps.

TEnda F3 router review

Tenda F3 are un preț sub 50 de lei.

Pro și contra Tenda F3

Atuurile acestui produs sunt interesante:
– preț foarte bun;
– configurare simplă;
– funcționează fără bătăi de cap;
– viteze foarte bune;
– acoperire de 200m/2;

ads

Rămîne de discutat:
– standard WiFi depășit (Wireless N – 802.11b/g/n);
– aș opta pentru lărgimi de bandă mai mari (crește prețul);

Un model mai performant este Tenda AC9 AC1200, merită să citiți review-ul.

Configurare router Tenda F3

Routerele Tenda au una dintre cele mai ușoare configurări posibile. Practic se bagă în priză, pornește automat, apoi detectezi rețeaua Tenda pe computer, te conectezi la ea și intri din browser în panoul de administrare (192.168.0.1, cu username admin și parola admin). Apoi schimbi parolele și faci toate configurările de care ai nevoie. Este esențial să schimbați parolele pentru că altfel oricine poate accesa routerul și vă puteți trezi cu surprize neplăcute, inclusiv cu poliția la ușă.

Din meniul de setări trebuie să schimbați și cheia de conectare (parola de WiFi). Prima oară te conectezi la rețea ca fiind deschisă (fără parole), dar imediat ce intri în meniul cere parolă și adaugă by default cheia de conectare “administrator”. Puneți ceva ușor de ținut minte, dar greu de ghicit pentru alții, nu numele de familie, nu data nașterii, ci combinații de cuvinte. Am folosit demult și Dacia 1310, practic doar un semn te poate ajuta să ai o parolă solidă. De exemplu: Dacia^1300. Dar nu folosiți cuvinte comune și expresii cunoscute, pentru că asta vor încerca și hackerii.

Este adevărat, după ce testezi de câteva ori routere nu mai pare nimic foarte complicat de configurat. Este greu când nu ai lucrat niciodată cu un router și nu găsești ușor exact meniul pe care îl vrei. Dacă aveți întrebări privind configurarea routerului Tenda F3 (sau alt model), puteți lăsa întrebări la finalul acestui articol și încerc să vă ajut.

Experiența cu routerul

Cutia Tenda este bine organizată și router-ul arată bine. Am nimerit de data asta un model pe alb, am prins și unele pe negru, sunt ok pentru birou sau pentru acasă. Aveți în cutie cablul de conectare dacă aveți nevoie, unitatea de alimentare și routerul.

Modelul Tenda F3 are trei antene de 5dBi, care asigură stabilitatea semnalului în fiecare colț al camerei. Este adevărat că pereții de beton cam blochează semnalul, dar probabil că va ajunge semnal și în ultima cameră, în funcție de organizarea din interor. Acoperirea este de 200 metri pătrați, dar ideal ar fi să nu aibă obstacole. Cele trei antene asigură o experiență foarte bună pentru câteva dispozitive.

Este mai degrabă un router pentru acasă, pentru cei care caută un router ieftin și cu o configurare ușoară. Pentru birouri poate fi recomandat doar pentru zonele unde așteaptă clienții sau pentru mici birouri cu un angajat sau doi, care nu au nevoie de lărgime de bandă foarte mare pentru a lucra eficient (au alte îndatoriri). Un angajat din domeniul digital sau creativ, ar avea nevoie de un router puternic.

Concluzii

Tenda F3 este un router foarte ieftin, suportă 300Mbps, are acoperire bună și este ușor de configurat. Fără bătăi de cap, dar este mai mult un dispozitiv pentru acasă sau pentru birourile mici, nu este pentru corporații. Are un preț de numai 50 de lei, cred că ăsta este principalul său atuu.

Galerie foto