Am avut ocazia să testez aplicația Eset Parental Control, dezvoltată pentru Android, pentru ca părinții să știe exact ce fac copiii pe dispozitivele lor. Există și variantă gratuită, dar pentru a beneficia de toate funcțiile aveți nevoie de o licență.

Pro și contra Eset Parental control

Atuurile acestei soluții sunt:
– interfața prietenoasă, tradusă în lima română;
– configurare ușoară, acces online disponibil oriunde;
– control asupra aplicațiilor și site-urilor malițioase;
– se pot modifica limitele din mers;

Probele de discutat:
– localizează copilul, dar nu are o istorie a locațiilor;
– nu știe să blocheze apeluri, SMS-uri, rețele sociale și alte amenințări;
– nu există aplicație pentru iOS (iPad / iPhone);

Experiența cu Eset Parental control

Consider că accesul la tehnologie și chiar la jocuri video este un beneficiu pentru copii, iar pornind de la jocuri cei mici au învățat de asemenea, despre programare, despre aplicații și desene în format digital și cred că accesul la tablete și telefoane este esențial pentru ca ei să fie pregătiți pentru era digitală. Pînă acum, amândoi au învățat că timpul de joacă pe telefon sau tabletă este limitat și că anumite lucruri sunt interzise pentru cei mici, fără să fie necesar vreun control special. Totuși, există amenințări online pe care nu le putem anticipa, iar faptul că copilul știe în mare că există pericole pe Internet nu cred că îl va opri să acceseze aplicația.

Mi-a plăcut la aplicația Eset panoul de control online, faptul că am setat totul foarte rapid, le-am trimis link-ul de insalare și în 10 minute erau active ambele aplicații și primeam deja informații. Sunt setări by default foarte bune, am făcut doar mici modificări. Aplicația nu este foarte restrictivă, există unele pentru părinții „paranoici” care taie accesul la orice, săracul copil rămâne fără posibilitatea de a folosi telefonul sau tableta. Aici controlezi timpul alocat pentru jocuri, diversele tipuri de aplicații și site-uri care pot fi accesate, poți vedea unde este copilul și poți să trimiți mesaje direct din interfață. Este adevărat, dacă copiii folosesc telefonul sau tableta și pentru a citi ebooks sau pentru a învăța programare, aplicația nu știe să facă diferența între jocuri și utilizarea educațională, dar puteți rezolva asta mărind corespunzător timpul de utilizare.

În momentul în care expiră timpul, copilul primește un mesaj prietenos, dar și opțiunea de a solicita părintelui mai mult timp, așa că nu va fi chiar o tragedie. După un timp de utilizare, părintele primește un raport cu cele mai utilizate aplicații și site-uri, precum și alte informații de acest gen. Se poate bloca accesul la jocuri și Internet în perioada când este la școală sau la meditații, plus alte chestii de gen. Mi-ar fi plăcut să detecteze anumite cuvinte în mesaje sau mailuri, să trimită notificări când le întâlnește, dar nu are opțiune pentru așa ceva. În schimb dacă copilul nu răspunde la mesajele primite de pe numărul părintelui, aplicația poate bloca accesul la orice altceva pînă când copilul răspunde părintelui.

Am descoperit și un bug, după ce am dezinstalat aplicația de pe un device, el nu a înregistrat corect acțiunea, deși este cu contul părintelui și cu parolă. A trimis notificare doar că „nu a mai fost folosit telefonul de foarte mult timp”…

Concluzii

Eset Parental Control este o aplicație utilă dacă nu aveți încredere în aplicațiile utilizate de cel mic sau în site-urile vizitate de el. Oricum este bună pentru monitorizarea activității. Este bine că localizează copilul și că puteți schimba mesaje prioritare cu el. De asemenea, raportul de activitate este util. Puteți cumpăra licența la pachet cu aplicația antivirus Eset Smart Security bazată pe tehnologia NOD 32, care a câștigat o mulțime de premii de la instituțiile de testare independente.

Galerie foto