Am testat Vector Watch Meridian, modelul de ceas cu ecran dreptunghiular, spre deosebire de restul lumii care a adoptat Vector Watch Luna, modelul rotund. Mi-a plăcut mie Meridian, deși recunosc că și Luna arată foarte bine. Este varianta mai accesibilă ca preț, dar poate că e adevărat, cumpărătorii poate vor alege Luna. Nu sunt în target, nu mi-a plăcut niciodată ceasul de mână. Dar m-am obișnuit foarte repede cu el și este un gadget interesant. Pentru a fi conectat la notificări, pentru sport, rămâne un gadget util, cu unele avantaje unice.
Deocamdată ceasurile Vector Watch sunt disponibile exclusiv la Orange România. Ceasul poate fi cumpărat și internațional, din UK sau US direct.


Vector Watch Meridian (5)

Pro și contra Vector Watch Meridian

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul și realizarea premium;
– autonomia mare;
– încărcarea ultra-rapidă, în 10 minute ia 20-25% și ține zile întregi apoi;
– ecranul vizibil și mereu activ;
– faptul că poți pune cam ce curea vrei;

Rămân de discutat:
– mici bug-uri ușor de rezolvat;
– lipsesc niște funcții-cheie;
– un preț mare;

ads

Experiența cu ceasul

Am urmărit proiectul de la primele anunțuri și am fost la fel de dezamăgit ca restul românilor când au lansat modelele în Elveția și apoi le-au dat la teste bloggerilor americani. Dar am înțeles strategia lor, vor să vândă în țările avansate, iar piața locală nu este de importanță foarte mare. Totuși, asta nu scade cu nimic meritele românilor care au pus la punct proiectul. Am văzut Vector Watch la lansarea în România și nu am vrut să testez tot modelul Luna, ca restul lumii, am ales Meridian. Puse chiar unul lângă altul, poate că arată mai bine Luna, mai ales cu brățară metalică. Dar este mai scump, iar mie mi-a plăcut mai mult Meridian.
Partea de software presupun că este similară, am avut două actualizări software în două săptămâni, se lucrează chiar intens. Știu că vor veni continuu îmbunătățiri, cel puțin în faza actuală de dezvoltare. Ceasul arată bine, dar deocamdată sunt puține opțiuni și aplicații pentru el. Meridian are vreo șase “fețe” disponibile, doar câteva aplicații suplimentare și notificări de pe telefon. Urmărește pașii sau distanțele parcurse, dar încurcă deseori mișcarea ta cu cea a mașinii sau a autobuzului/metroului. Într-o zi făcusem 20 de kilometri, el credea că mergând pe jos cu media de 20km/h. Sau poate s-a gândit că e bicicletă, nu știu.

Am avut mici probleme tehnice, care s-au rezolvat destul de ușor. Prima oară nu lua notificările de pe iPhone. Aplicația s-a instalat ok, puteam schimba fețele, dar nu reușeam să primesc nicio notificare. A trebuit oprit și repornit Bluetooth și apoi a mers ok. Apoi nu afișa pașii deloc, credeam că ia datele de pe smartphone, dar aparent are nevoie să completezi un profil personal pentru a afișa câți pași faci. Partea aia cu înălțimea și greutatea, ca să estimeze o dimensiune a pasului. Ok, am rezolvat rapid. Apoi am remarcat că la unele notificări nu sunt afișate integral și credeam că se poate derula pentru a vedea mesajul. Adică e stresant să vezi mesaj de genul “Trebuie urgent să …”. Merită să scot telefonul să citesc, e ceva urgent sau trebuie să ne luăm umbrelă că o să plouă săptămâna viitoare? Urmează să vină o actualizare care să rezolve problema asta. Ceasul nu arată acum decât ultimele 10 notificări, ceea ce este o problemă pentru oamenii din business. Mă rog, rezolvi la fel, scoți telefonul. Bun, atunci de ce să iei acest smartwatch? Răspunsul este: pentru design și pentru autonomie.

Vector Watch, fie că vorbim de Meridian, fie că vorbim de Luna, este un smartwatch cu design excelent. Pentru fanii ceasurilor asta este ceea ce contează, mai mult decât capacitățile lui smart. Mai are o parte de analiză a somnului pe care nu am testat-o. Am încercat acum ceva vreme o brățară care făcea același lucru, iar informațiile date sunt “curiozități”, nu date utile. Pentru a interpreta datele de somn este necesar de cel puțin un doctor specialist în domeniu… Altfel, riști să ai parte de aceeași interpretare ca la horoscop.

Meridian se conectează la telefon prin Bluetooth și nu este niciodată mai mult decât un accesoriu. Nu are WiFi încorporat, fără telefon poate arăta în continuare doar ora exactă. Adică vestea bună este că ceasul merge în continuare, iar mesajul care apare este “Link Lost”. Ecranul e-ink este vizibil în lumină, inclusiv la soare. Recunosc că pe filmare nu arată tocmai bine, dar în realitate se vede foarte bine. Pe de altă parte nu este touchscreen, iar pe ceas puteți face diverse doar cu butoanele.

Controlul ceasului se face din aplicația de pe telefon (sau direct din butoane), de unde se selectează ce model să apară pe ecran, ce fonturi, ce cifre și ce informații. În afară de notificări, se pot seta două zone de informații speciale – unde poți adăuga pașii, distanța parcursă, informații despre evoluția acțiunilor la bursă sau știri. Opțiunile mi s-au părut limitate atât ca design/fețe, cât și ca informații de afișat, iar singurele aplicații sunt de la Economist sau CNet, probabil invitați să participe la asta ca să scrie despre ceas. Mai sunt BBC și ESPN (canal de sport).

Aș mai menționa cablul de încărcare magnetic, e ok, se prinde bine și se încarcă rapid. Dar din cauza autonomiei mari este clar că uiți cablul – fie acasă, fie la birou – iar atunci când rămâi fără baterie te ia prin surprindere… Probabil scapi doar dacă ești atent când afișează Low Battery – mai are cam două zile autonomie (poate descoperi unde ai pus cablul). Aș vrea un ceas cu încărcare wireless, îl pui pe birou și gata. Desigur, apoi îl uiți la birou și te trezești că ai plecat fără el. Dar asta este altă discuție 🙂

Ce lipsește industriei smartwatch

După părerea mea un astfel de ceas smart devine cu adevărat util dacă ar aduce valoare în plus utilizatorului. Cred că cele mai bune exemple sunt legate de navigația pe ecranul ceasului, vorbit la el ca hands-free când ești la volan, utilizare online fără telefon – poate chiar cu SIM. Mi-ar place să aibă acces la multe aplicații, la jocuri noi sau la informații suplimentare. De exemplu pe lângă pași și distanță să aibă o hartă a traseului parcurs, să suprapună ritmul cardiac și să știi când ai avut performanțe mai bune și când nu. Să știe când ai palpitații și să trimită un apel de urgență. Chestii cu adevărat utile, nu doar notificări și informații pe care le găsești direct pe telefon. Dacă le ai toate pe telefon, ceasul devine inutil, iar la 300 de euro este imposibil de recomandat.

Concluzii

Deși este prezentat ca smartwatch, Vector Watch Meridian este practic un “ceas electronic” cu unele funcții smart, nu un smartwatch complet. Da, este un platformă deschisă care se va îmbunătăți pe parcurs. Dezvoltatorii români vor putea crea aplicații pentru Vector Watch, așteptăm noutăți. Pe de altă parte, cam în stadiul ăsta sunt și mulți alți competitori. Este un ceas proiectat și realizat de români, ceea ce îi conferă un avantaj în comunicare, atinge o coardă sensibilă pentru noi. Are un design deosebit, ceea ce ar putea atrage utilizatorii de ceasuri – și am văzut că nu sunt puțini. Are funcții smart și are un atuu unic: autonomia bateriei de 30 de zile. Cum spuneam, la 15% am pus ceasul la încărcat pentru aproximativ 5 minute, iar el avea 30% ulterior și a ținut 10 zile fără altă încărcare.
Pe scurt: prețul este mare pentru ce oferă, dar compensează prin design și autonomie.

Video


 

Galerie foto