Amenda aplicată de europeni pentru Google, pentru abuz de poziție dominantă pe zona de shopping online a fost stabilită la 2.42 miliarde de euro, conform BBC. Este cea mai mare amendă de acest fel aplicată unui jucător din online în ultimii ani.

 

 

Europenii spun că Google a plasat propriile rezultate de shopping deasupra site-urilor competitorilor, ceea ce încalcă regulile privind libera competiție. Google spune că a marcat special propriile serviici de shopping și că ele nu concurează cu restul rezultatelor.

Compania americană a anunțat că este posibil să facă apel. Problema Google nu este doar amenda, ci faptul că europenii cer schimbarea modului de afișare, în maximum 90 de zile, altfel motorul de căutare riscă amenzi continue. Autoritățile de la Bruxelles vor putea cere de la Google cam 5% din profit pe zi, aproximativ 14 milioane de dolari pe zi, pentru fiecare zi în care nu modifică partea de shopping. Asta după rezultatele financiare recente.

Și mai nasol pentru Google este că oficialii Comisiei Europene nu au setat o normă pentru a remedia situația. Ei spun că Google știe bine ce are de făcut și să repare singur problema. Google ar putea modifica aspectul prezentării, dar nu cred că va duce propriile rezultate pe pagina a doua, sub nicio formă. Ele vor fi tot deasupra competiției.

Mai mult, decizia setează un precedent, la fel se vor judeca și celelalte cazuri contra Google, zona de bilete de avion și turism, zona de afaceri locale, Maps, plauzibil toate celelalte lucruri afișate înainte de re, ultatele naturale ale căutării. Google a procedat la fel cu aproape toate serviciile sale. Rezultatele din Youtube apar deasupra tuturor competitorilor, la fel și pe multe alte nișe de business.

Al doilea caz unde europenii continuă ancheta este legat de Android, platforma pentru smartphone-uri, unde Google a blocat toți competitorii și a implementat doar AdSense. Aici amenzile ar putea să fie mult mai mari, se estima că în total riscă penalizări de circa 9 miliarde de dolari.