Două treimi dintre utilizatori nu îşi limitează navigarea pe internetul mobil şi acest lucru se reflectă în creșterea continuă a traficului, conform unui raport realizat de ANCOM.

Datele prelucrate de ANCOM arată că, la jumătatea anului 2019, numărul conexiunilor la internet mobil era de 19,6 milioane (-1%). Numărul conexiunilor 4G își menține tendința de creștere, ajungând la aproape 11 milioane (+6%), ceea ce reprezintă peste 55% din numărul total de conexiuni la internet mobil. Împreună cu conexiunile 3G (29% din total), ponderea conexiunilor de mare viteză (3G şi 4G) ajunge la 84% din totalul conexiunilor.

Traficul mediu lunar de internet mobil a crescut cu 16% în primele șase luni ale acestui an, ajungând la 3,4 GB per locuitor. În funcție de numărul de conexiuni active la internet mobil, la jumătatea anului 2019, Orange deținea o cotă de piaţă de 39%, Vodafone de 24%, Grupul Telekom de 19%, ceilalți furnizori însumând 18%.

„Apetitul utilizatorilor pentru internet, indiferent dacă vorbim despre cel fix sau cel mobil, a continuat să crească și în prima jumătate a acestui an. În medie pe locuitor, în România s-au consumat lunar 3,4 GB prin internetul mobil și 27 GB prin internetul fix. Mai mult, aproape jumătate dintre utilizatori se conectează online atât prin internetul fix, cât și prin cel mobil”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.

Conform statisticilor ANCOM, numărul conexiunilor la internet fix din România s-a menţinut la 5,1 milioane la jumătatea anului 2019, în creştere uşoară, de 1%, din care 3,5 milioane sunt în mediul urban (+0,2%) și 1,6 milioane în mediul rural (+2%). Rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodării era de 62% la nivel național, respectiv de 74% în mediul urban și de 47% în mediul rural. Din totalul conexiunilor la internet fix, 71% (3,7 milioane) sunt conexiuni de foarte mare viteză (cel puțin 100Mbps). De altfel, peste 62% dintre conexiunile de internet fix au fibră optică până cel puțin la clădire, fiind realizate prin FTTH sau FTTB.

În prima jumătate a anului 2019, traficul mediu lunar de internet fix a fost de 27 GB per locuitor, în creştere cu 4%. În funcție de numărul de conexiuni la internet fix, RCS&RDS deținea o cotă de piaţă de 52%, Grupul Telekom de 22%, UPC de 12%, ceilalți furnizori însumând 14%.