Android 14 a fost lansat ca First Developer Preview și am notat mai jos câteva noutăți. Conform XDA va fi numit Upside Down Cake, deși Google nu a prea folosit numele de dulciuri pentru ultimele ediții ale platformei.

Android 14

Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Despre Android 14

Actualizarea Google Android 12 a marcat cea mai mare schimbare vizuală a sistemului de operare de la Android 5 Lollipop datorită “Material You”. Noua filosofie de design, împreună cu o listă exhaustivă de funcții noi, au făcut ca Android 12 să arate și să se simtă radical diferit de versiunile anterioare. Apoi a apărut Android 13 și a continuat cu aceleași alegeri estetice. Trecerea la Android 14 va aduce probabil multe modificări sub capotă.

Google a renunțat la schema de denumire a deserturilor pentru Android în urmă cu doi ani, odată cu versiunea Android 10. Folosirea denumirilor de deserturi a continuat însă pentru echipele de dezvoltare internă ale companiei. Android 11, de exemplu, a fost numit Red Velvet, în timp ce Android 12 este cunoscut sub numele de Snow Cone. În mod similar, Android 13 se numește Tiramisu. Google nu mai ține secretul Android 14, deoarece a fost găsit într-unul dintre codurile sursă Android AOSP. Acolo Android 14 apare ca Upside Down Cake.

Nu există încă o dată de lansare cunoscută pentru Android 14, dar probabil va urma aceeași cadență de lansare ca în anii precedenți. Android 13 a scăzut în forma sa de previzualizare pentru dezvoltatori în februarie 2022, urmată de o altă previzualizare pentru dezvoltatori, apoi încă patru lansări beta până la lansarea finală a Android 13. Odată cu sosirea First Developer Preview, se pare că vom urma o cadență similară. Android 14 va atinge „stabilitatea platformei” cândva în jurul celei de-a treia variante beta.

Google va oferi câteva versiuni preview pentru dezvoltatori și apoi programul Android Beta se va deschide, probabil în aprilie. Vor fi cel puțin două previzualizări pentru dezvoltatori și cel puțin patru versiuni beta înainte de o lansare stabilă cândva după iulie.

Google a anunțat ce telefoane sunt compatibile cu prima previzualizare pentru dezvoltatori:

  • Pixel 7 și 7 Pro
  • Pixel 6a
  • Pixel 6 și 6 Pro
  • Pixel 5a 5G
  • Pixel 5
  • Pixel 4a (5G)

Google își continuă încercarea de a face din Android și ecosistemul său de aplicații o potrivire perfectă pentru toate dimensiunile de ecran. Vrea să fie utilizat și pe smartphone-uri, dar și pe dispozitive pliabile, tablete sau Chromebook-uri. Impulsul pentru optimizarea pe ecranul mare a început cu Android 12L și apoi a fost îmbunătățit în continuare cu Android 13, iar lucrurile nu ar trebui să fie altfel cu Android 14. Compania repetă o parte din progresele pe care le-a făcut și indică dezvoltatorii către cele mai bune practici și clase noi care le permit să construiască mai ușor pentru diferiți factori de formă.

Google spune că și-a actualizat listele de verificare pentru calitatea aplicațiilor pe ecran mare, care oferă dezvoltatorilor o modalitate ușoară de a evalua cât de bine vor funcționa produsele lor pe diferite dispozitive. Există, de asemenea, noi exemple de machete pentru diferite tipuri de aplicații, care ar trebui să inspire dezvoltatorii să creeze machete adaptative similare și aplicații care folosesc cât mai bine spațiul imobiliar disponibil pe ecran.

Durata de viață a bateriei în standby a crescut foarte mult pe Android de-a lungul anilor, dar mai este de lucru. Cu Android 14, Google face modificări pentru a rezerva serviciile din prim-plan numai pentru serviciile cu cea mai mare prioritate pentru utilizator. Aplicațiile nu vor putea folosi întreaga putere a telefonului atunci când doresc să facă ceva în fundal. În plus, Google face mai ușor pentru dezvoltatori să programeze reguli mai complicate pentru sarcinile de fundal, cum ar fi forțarea unei aplicații să descarce fișiere mari numai atunci când telefonul este conectat la Wi-Fi.

Android 14 va oferi o actualizare serioasă sub formă de gesturi predictive, așa cum a anunțat Google într-un eveniment Android Dev Summit. Sistemul va oferi noi animații care arată la ce ecran veți naviga în continuare când utilizați gestul înapoi. Acest lucru va funcționa în cadrul aplicațiilor și atunci când următoarea mișcare vă va duce la ecranul de pornire.

Pe Android 14 Developer Preview 1, avem o primă privire asupra modului în care aceste animații vor arăta în acțiune.