Android 15 Developer Preview 1 a fost lansat oficial. Pentru moment pentru telefoanele Pixel 6 sau mai noi. Un prim Beta va fi lansat abia în luna aprilie. Hai să vedem până atunci care sunt noutățile aduse de platforma mobilă Google.

Android 15 Developer Preview 1

Ce știm despre Android 15 Developer Preview 1

Android 15 Developer Preview 1 este disponibil oficial pentru Pixel 6, 7 și 8, Pixel Fold și Pixel Tablet. Această versiune ar trebui să marcheze sfârșitul suportului pentru seriile mai vechi Pixel 5 și 5a.

Deci ce este nou? Este greu să găsești prea multe doar cu descrierile simple de text pe care le comunică Google. Avem câteva lucruri care ies în evidență. „Partajarea parțială a ecranului” va permite utilizatorilor să partajeze sau să înregistreze ferestre individuale ale aplicației în loc de întregul ecran. Telefoanele nu fac o mare diferență între o fereastră de aplicație și un ecran complet, dar este bine dacă acest lucru ar bloca apariția notificărilor primite pe partajarea ecranului. Ar fi bine și pentru tablete.

Android pare că include un API care acceptă caracteristica fs-verity a nucleului Linux. Este o funcție de securitate. Acest lucru vă va permite să stocați un fișier numai în citire pe un sistem de fișiere de citire-scriere și să îl semnați criptografic pentru a vă asigura că nu a fost manipulat în mod rău intenționat. Se pare că Google dorește ca dezvoltatorii de aplicații să folosească acest lucru, spunând: „Acest lucru duce la o securitate sporită, protejarea împotriva potențialelor programe malware sau a modificărilor neautorizate ale fișierelor care ar putea compromite funcționalitatea sau datele aplicației dvs”.

Google spune că există controale îmbunătățite ale camerei pentru aplicații și mai multe controale de „performanță dinamică”, care detectează dacă telefonul se va supraîncălzi și lasă aplicațiile să răspundă în consecință.

Încă o versiune DP urmează să vină în martie, urmată de prima versiune beta în aprilie, o a doua versiune beta în mai, iar apoi faza „Platform Stability” începe în iunie înainte de lansarea finală care va fi… după iulie, asta este tot ce dezvăluie Google chiar acum. Compania spune că din iunie vor mai fi „câteva luni” până la lansarea oficială, pentru cât valorează.