Am văzut știrea peste tot că Eduard Snowden a realizat o aplicație pentru laptop. A trebuit să citesc de trei ori știrea să înțeleg ce aplicație a făcut el și de ce. Pînă la urmă e vorba de o aplicație Android, care transformă un smartphone în alarmă smart care poate detecta mișcările, face poze sau video și trimite mesaje pe telefonul tău principal dacă detectează ceva suspect. Pe scurt, este un dispozitiv de alarmă. Nu este nicidecum o aplicație pentru laptop cum scriu unii.Eduard Snowden este activistul care a dezvăluit programele de spionaj secrete ale agențiilor de spionaj americane, iar acum este în continuare căutat și rămâne ascuns. Aplicația este open-source și a fost dezvoltată în colaborare cu două instituții dedicate apărării libertăților individuale. Probabil că aplicația lui Snowden are sens pentru ziariștii de investigații și pentru cei care se tem că sunt urmăriți de serviciile secrete. Dar în realitate puteți folosi aplicația Haven chiar pentru a vă proteja locuința, pentru a vă proteja mașina și așa mai departe.

Aplicația este disponibilă pe Github, ea transofrmă un telefon Android mai vechi, pe care nu-l mai utilizați, în adevărată alarmă. Aplicația accesează senzorii telefonului – cel de mișcare, camerele foto/video, senzorul de lumină, detectează orice schimbare și jur și poate trimite alerte. Păstrează loguri și este capabil să trimită SMS dacă a detectat mișcare sau poate comunica prin aplicația criptată Signal.

Unii s-au gândit de asemenea că aplicația poate fi folosită pentru monitorizarea nou-născutului. Este numită în presă aplicație pentru laptop din cauză că Snowden a prezentat ideea protejării unui laptop. Practic pui telefonul cu Haven peste laptop și dacă este mișcat de acolo imediat trimite notificări și este clar că cineva a umblat la laptop. Atunci poate face și poze și poate înregistra zgomote cu microfonul.

Același scenariu este disponibil pentru mașină, puteți pune terminalul în mașină și detectează mișcarea și trimite alerte. Pe viitor se speră că voluntarii implicați în proiect vor crea și o aplicație de iOS, dar nu este anunțată o dată exactă.

Surse: Mashable, The Verge