Apple A11 este noul procesor utilizat pentru iPhone X și posibil pe iPhone 8, iar detaliile tehnice au fost dezvăluite tot de codul sursă descoperit de americani. Cel care a permis identificarea numelui iPhone X și a altor noutăți.


Sursa foto: WCCF

Conform informațiilor, Apple A11 are o arhitectură six-core, dar oarecum diferită de cea folosită pînă acum la procesoarele smartphone sau pentru computere. Sunt două tipuri de nuclee, Mistral și Monsoon, iar A11 are patru nuclee Mistral și două Monsoon. Așa cum Apple A10 avea două nuclee mici și eficente construite în cele două de mare putere, acum Apple va utiliza, dacă informațiile sunt corecte, patru nuclee mici integrate în cele două de mare putere.

Conform Macrumors, cele două nuclee Monsoon sunt construite pe sistemul nucleelor Hurricane din Apple A10, iar nucleele Mistral sunt realizate după cele cu nume de cod Zephyr. Conform datelor disponibile, fiecare nucleu ar putea fi utilizat independent, în funcție de scenariu, ceea ce crește și potențiala autonomie, dar și eventuala putere de procesare a sistemului.

De asemenea, noua arhitectură ARM permite o alocare mai bună a memoriei Cache, astfel că nucleele ar putea avea memorie L3 Cache care poate fi utilizată în comun și memorie L2 Cache separată pentru fiecare. Evident, discuția este mult speculativă, dar bazată pe observații ale specialiștilor americani, care cunosc arhitectura ARM și design-ul chip-ului Apple A10, așa că și-au permis să facă diverse comparații.

Ei spun că noul design va permite Apple să depășească iar orice smartphone Android în termeni de performanță și viteză. De asemenea, controlul consumului de energie va fi mai agresiv, permițând nu doar scăderea voltajului și reducerea de consum, ci chiar închiderea completă a nucleelor care nu sunt folosite, atunci când telefonul este în stand-by, iar asta ar putea crește autonomia și mai mult.

Rămâne de văzut însă cât de mult se schimbă consumul din cauza ecranului de mari dimensiuni, deși se pare că OLED este o tehnologie mai eficientă energetic decât LCD. De asemnea, despre bateria iPhone X se auzea că va fi mai mare, în formă de T sau de L, deci rămâne să vedem diseară detaliile oficiale. Dacă vor intra în toate aceste detalii.