Din a doua zi a conflictului au apărut instant escrocheriile care exploatează dorința oamenilor de a contribui la acțiunile de caritate pentru Ucraina. Mie din prima mi s-a părut dubios faptul că unii cereau donații prin Paypal sau pe contul personal. Dar la început speram că oamenii fac treabă, dădeam share la orice. Însă sunt multe țepe.

Cercetătorii ESET au descoperit, la nivel global, o mulțime de site-uri web dubioase care solicită bani sub pretextul unor scopuri caritabile. Acestea tind să abordeze o temă similară, făcând apeluri emoționante dar, ușor de dedus la o analiză mai atentă, false, la solidaritate și sprijin pentru poporul ucrainean, îndemnând publicul să ajute la finanțarea eforturilor de apărare ale țării.

Site-urile web în cauză fac afirmații foarte vagi cu privire la modul în care va fi utilizat „ajutorul”. De asemenea, ar trebui să fie evident – la o inspecție mai atentă – că niciunul dintre ele nu reprezintă o organizație legitimă.

Printre domeniile web în cauză se numără:

  • help-for-ukraine [.] eu
  • tokenukraine [.] com
  • supportukraine [.] today
  • ukrainecharity [.] gives
  • ukrainesolidarity [.] org
  • ukraine-solidarity [.] com
  • saveukraine [.] today

Cum să evitați frauda prin acțiuni de caritate

  1. Dacă doriți să acordați sprijin printr-o donație, iată câteva sfaturi despre cum să o faceți în siguranță. Verificați cu atenție înainte de a oferi – cel mai bine este să alegeți organizații binecunoscute, care au o istorie de lucru în domeniu și au o prezență sau parteneri în Ucraina.
  2. Donați banii prin intermediul site-ului web oficial al organizației sau contactați direct organizația de caritate pentru îndrumare.
  3. Fiți atenți la cererile de transfer de bani sau transfer prin carduri cadou. Organizațiile caritabile nu solicită în mod normal acest tip de „donație”.
  4. Evitați să accesați linkuri sau să descărcați atașamente din e-mailurile nesolicitate sau din mesajele de pe rețelele sociale, în special din surse necunoscute și care ridică semne de întrebare. Prin aceste metode puteți ajunge să descărcați involuntar programe malware pe dispozitivul dvs.
  5. Aveți grijă chiar și la mesajele din surse de încredere și verificați că informația este autentică. Pentru a face acest lucru, contactați respectiva sursă prin alte canale decât cele prin care ați primit informarea, de exemplu, prin telefon dacă ați primit mesajul prin e-mail etc.
  6. Fiți sceptic față de postările pe rețelele sociale care promovează o organizație de caritate, cu excepția cazului în care verificați și descoperiți că organizația este legitimă. Prietenul care face recomandarea s-ar putea să nu fi făcut cercetările necesare și numărul de aprecieri pentru o postare pe rețelele sociale nu este un indicator valid pentru legitimitatea acesteia.
  7. Nu cedați presiunii nejustificate – escrocii vor încerca să folosească urgența situației pentru a vă convinge să donați rapid.

Mai multe găsiți pe blogul Eset.