Au început înscrierile la “campionatul național de start-up-uri” Innovation Labs 2018 – în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara. Acceleratorul invită tinerii pasionați de tehnologie și inovare digitală să își pună ideile în mișcare în hackathoanele și programele de mentorat. Înscrierile sunt deschise studenților și tinerilor care își doresc să trăiască experiența dezvoltării unui produs tech alături de mentori de top, antreprenori și specialiști în ICT și business.

Programul se va desfășura între 3 martie și 21 mai 2018 și este organizat de către Asociația Tech Lounge cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD, Continental, OMV Petrom precum și The Romanian-American Foundation.

Innovation Labs 2018 urmărește 7 direcții de dezvoltare: Agriculture, Cyber-Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility. Tinerii pornesc de la o idee pe care o rafinează în cadrul programului de mentorat și o transformă treptat într-un prototip viabil și persuasiv, cu aplicații în piață.

Noutatea ediției din acest an este verticala de fintech susținută de BRD , prin care vor fi căutate idei care vor modela viitorul industriei de banking și tehnologii financiare. O altă oportunitate introdusă în 2018 este direcția de Smart Mobility, susținută de Continental, pentru a energiza servicii digitale sau tehnologii inovatoare, născute din conectarea vehiculelor la internet, ce fac mobilitatea bunurilor sau persoanelor mai sigură, mai eficientă, mai inteligentă și mai accesibilă. Direcția Smart Cities, susținută de Orange, aduce în prim plan tehnologii și idei ce revoluționează modul în care interacționăm cu infrastructura orașelor viitorului. Direcția de Retail, susținută de Carrefour, ca lider al inovației în domeniu, experimentează tehnologii digitale disruptive pentru a îmbogăți experiențele clienților și a deschide noi direcții transformative în industria de vânzări.

Eu urmăresc în fiecare an Innovation Labs din 2014. Cred că despre prima ediție nu am știut, dar de când am aflat de proiect, am căutat mereu idei interesante. Sunt câteva start-up-uri care au pornit de acolo și au găsit finanțare pentru ideile lor.

Innovation Labs este structurat în trei etape: Hackathon, Boost Day și Demo Day. Hackathon-ul inițial, de 24 de ore, este un eveniment incitant care oferă tinerelor echipe șansa de a-și contura mai clar ideile, de a le susține în fața juriului și a publicului, de a obține feedback de la mentori din ecosistemul inovării digitale și de a-și consolida echipa. Cele mai bune echipe vor continua să își dezvolte produsele în cadrul programului de mentorat din martie până în mai, prin întâlniri săptămânale cu specialiști de top din industria ICT și din business. Împreună cu mentorii, tinerii își vor consolida și își vor testa prototipul inițial pentru a obține un produs funcțional și atractiv. Echipele își prezintă prototipurile finale pe 21 mai la Demo Day, în fața juriului, potențialilor investitori, parteneri și mass media. Demo Day aduce împreună oamenii care creează, în startupuri proprii sau în companii de vârf, tehnologii captivate, deschizând conversații și oportunități. Evenimentul final al Innovation Labs deschide un nou început pentru echipele participante, prin șansa de a câștiga atenția unor finanțatori, parteneri și noi utilizatori.

Program Innovation Labs 2018

12 februarie – 1 martie 2018: Perioada de înscrieri pentru Hackathonul din București;
3 – 4 martie 2018: Hackathonul din București, în cadrul Universității POLITEHNICA din București;
12 feb – 8 martie 2018: Perioada de înscrieri pentru Hackathoanele din Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara;
10– 11 martie 2018: Hackathoanele din Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara.

Înscrierea la Hackathon se poate face accesând site-ul oficial.