Astăzi a avut loc prima demonstrație a tehnologiei 5G în România, organizată de Telekom Romania și Ericsson. În sesiunea demonstrativă cele două companii au reușit să obțină viteze de download de 24Gbps, cu mult peste ceea ce oferă 4G acum.

Sursa foto: Alex

Autoritățile române au anunțat că licențele 5G vor fi acordate la începutul anului 2018. Serviciile comerciale sunt așteptate să fie gata pînă în 2020. Anul acesta se împlinesc cinci ani de la lansarea licențelor pentru tehnologia 4G.

ads

Miroslav Majoros, CEO-ul grupului Telekom România, a precizat că tehnologia 5G oferă viteze mai mari, mobilitate crescută, securitate va fi mai bună. Se testează această tehnologie înainte de lansarea comercială pentru ca operatorul să fie pregătit pentru lansarea comercială.
Oportunitatea totală de business pentru piaţa de telecom din România va fi în 2026 de 8,4 mld. dolari, dintre care 3,2 mld. dolari vor fi generate strict de tehnologia 5G, conform unui studiu realizat de Ericsson citat de Miroslav Majoros.

Planul ar fi ca odată ce tehnologia devine disponibilă, accesul la servicii de mare viteză să permită continuarea dezvoltării economiei digitale și să permită companiilor să dezvolte noi servicii și soluții bazate pe noua tehnologie. “Tehnologia 5G este așteptată cu entuziasm nu numai aici, la nivel local, dar și la nivelul grupului. Pe lângă atributele sale superioare, mai important este faptul că această tehnologie va crea o schimbare de mentalitate la nivelul întregii societăți și va deschide ușa unor noi posibilități adecvate nevoilor clienților noștri, atât în viața de zi cu zi, cât și la birou”, a mai spus Miroslav Majoros.

Tehnologia 5G va permite noi soluții Internet of Things (IoT), dar și aplicații Machine2Machite (M2M). Practic este o tehnologie fără fire care concurează cu fibra optică la nivel de specificații precum timp de răspuns (1ms) și lărgime de bandă, fiind chiar superioară conexiunilor pe fir.

Foarte multe companii dezvoltă acum tehnologii și dispozitive 5G și se speră că adopția noilor servicii va fi mai rapidă decât cea a 4G. Deși inițial se credea că tehnologia 4G este prea scumpă și nu oferă mare lucru în comparație cu 3G, totuși, majoritatea utilizatorilor au migrat spre serviciii de ultimă generație. Cel puțin pentru capacitatea de a viziona clipuri video și un acces la informații mai rapid.