Mare scandal mare – o firmă a descoperit că majoritatea terminalelor smartphone conțin o aplicație de monitorizare, care la o adică poate fi folosită de băieții deștepți pentru a afla orice informație despre proprietarul telefonului – inclusiv ce scrii pe telefon. Aplicația Carrier IQ, despre care am citit pe subiectiv.ro, ar veni preinstalată pe iOS, Android și alte platforme. Pînă la ora actuală, Apple au anunțat că aplicația nu mai este în iOS 5, iar HTC și Blackberry spun că nu folosesc Carrier IQ.

Acum să vedem dacă e atât de important.Carrier IQ

Se mai îndoiește cineva de faptul că autoritățile pot afla în orice moment unde se află și ce face proprietarul unui smartphone? Eu cred că nu. Aceste unelte există tocmai din cauza monitorizării unor personaje și datorită nevoii de a afla informații vitale rapid. Acum, dacă ele există, ce șanse sunt ca ele să fie accesate de hackeri? Eu zic că, în ciuda sistemelor de protecție sigur introduse, șansele ca hackerii să poată accesa datele sunt foarte mari.

Și mai trebuie să luăm în calcul doi factori. Hackerii nu au ce să facă cu datele persoanei x, dacă nu vorbim de mobile banking și detalii de card bancar. Apoi, hackerii nu au capacitatea de a procesa informații de pe milioane de telefoane, să fim serioși.

De-aia e bine să ai pe smartphone și o aplicație de securitate, mai ales una care să semnaleze activități dubioase ale unor aplicații.