RCS RDS este singurul operator telecom interesat de proiectul televiziunii digitale „de stat”, cea care va înlocui televiziunea analog care se prinde gratis acasă cu antena de cameră sau cea de pe bloc/casă. La proiect participa oricum SNR, societatea de stat. Mă distrează ANCOM, care „va analiza dosarele de candidatură depuse, va decide şi va anunţa admiterea sau respingerea candidaţilor”. Poate pică vreunul.
Procedura de selecţie competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziţioneze. În cadrul licitaţiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.
Acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire. Pentru celelate multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.
Preţul de pornire în licitaţie pentru fiecare multiplex este de 300.000 euro – taxa minimă de licenţă stabilită de către Guvern, la propunerea ANCOM. Toate licenţele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, acestea urmând să intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015.
Câştigătorii vor avea obligaţia de a achita taxa de licenţă rezultată în urma licitaţiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor procedurilor de selecţie.
Cei de la RCS RDS au o initiativa foarte buna. Iar concurenta este foarte de nadesjde pentru SNR.
 
Parca vedem din nou o licitatie cu dedicatie, castigata de cine trebuie.
E bine macar ca ne impinge UE din spate (parca citisem ca este impusa la nivelul intregii UE eliberarea spectrului folosit acum televiziunea analogica) ca altfel o mai lalaiam 4-5 ani.
 
Avand in vedere ca in lista ‘must carry’, nu au putut sa-si includa postul tv propriu Digi24, in grila celorlalti operatori de cablu, este o miscare inteligenta!
Eu ii felicit pentru aceasta initiativa! este singurul operator de cablu care se implica in dezvoltarea propriului canal tv atat pe plan regional cat si national.
 
Sa nu alerge singuri sa sa ajunga la final pe locul 2.
 
Chiar daca vor ajunge pe locul 2, miscarea este foarte bine gandita, interesul fiind pe langa licenta pe 10ani si includerea in lista must carry a propriului canal tv, in ‘ograda’ celorlalti operatori de cablu!
O strategie foarte bine gandita…. 🙂
 
DVB-ul care e activ azi din Bucuresti e operat tot de SNR sau fiecare furnizor (ProTV group, TVR si prima) isi opereaza independent multiplexoarele?
Pentru ca este o bataie de jos: cu antena default a tunerului la etajul 7, cu line-of-sight perfect nu reusesc sa prind stabil niciun program. La scan apar toate canalele, niciunul nu e stabil. O sa incerc cu o antena cu gain mai mare; daca nici nu aia nu se stabilizeaza …
 
Pentru a le putea receptiona stabil iti este necesar un amplificator de semnal!
Semnalul este emis conform standardelor, dar datorita cladirilor si a pomilor aflati in fata antenei, semnalul se mai pierde.
Eu stand la casa am semnal foarte bun!
 
@iflorin Nu am nici pomi nici cladiri in fara antenei. Am in fata prea frumoasa balta, pardon delta, a Vacarestilor si vad leger cativa kilometri din blocurile bucurestene.
O sa incerc cu amplificator, probabil ma bruiaja ceva, daca zici ca tu la casa le prinzi bine