Te-ai mutat într-o zonă nouă sau vrei să schimbi operatorul de telefonie mobilă și ai nevoie să știi dinainte calitatea serviciului de telefonie mobilă în zona respectivă. Există câteva metode prin care te poți asigura că totul va fi foarte ok după ce faci schimbarea.

Desigur, există varianta să întrebi pe cei care locuiesc acolo și au serviciul sau poți cumpăra o cartelă prepaid pentru a verifica la fața locului cum merge. Serviciul de telefonie mobilă funcționează prin propagarea undelor radio, care poate fi afectată de diferite obstacole (de exemplu, clădiri, tuneluri, dealuri, păduri, lacuri, condiții meteo etc.). Dar depinde și de telefoanele folosite, numărul de utilizatori conectați, numărul de apeluri inițiate în același timp și de alți factori. Din acest motiv, de regulă, furnizorii nu garantează posibilitatea utilizării serviciului de telefonie în condiții perfecte oriunde și la orice oră.

 Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor, ANCOM a pus la dispoziția acestora site-ul www.aisemnal.ro,, o platformă care arată acoperirea și nivelul de semnal mobil pe întreg teritoriul țării, așa cum au rezultat în urma măsurătorilor efectuate de Autoritate. Portalul permite utilizatorilor să afle gradul de acoperire cu semnal 2G, 3G sau 4G pentru toți operatorii mobili activi pe piaţa din România.

Pentru a vedea care este acoperirea cu semnal la nivel național, utilizatorii trebuie să aleagă un singur operator și să selecteze una sau mai multe tehnologii (2G, 3G sau 4G). Utilizatorii interesați de nivelul de semnal într-o anumită localitate, trebuie să selecteze localitatea de interes. De asemenea, harta permite și opțiunea de localizare pentru a vedea acoperirea cu semnal în locul în care se află utilizatorul. Prin intermediul hărții online, toți cei interesați pot afla care sunt localitățile cu cel mai bun semnal mobil, dar și cele cu cel mai slab, nivelurile semnalului în interior și exterior sau care sunt zonele neacoperite cu semnal.

Trebuie să fiiți atentți când semneziați noul contract, să aflați două informații esențiale, întâi cât timp durează activarea serviciului, pentru a putea fi funcțional rapid, apoi cât durează rezolvarea unei sesizări. Contractele ar trebui să includă aceste informații .pe baza datelor stabilite de fiecare operator. Toate informaţiile pe care e bine să le ştii ca utilizator, legate de serviciile de telefonie, internet sau curierat, cum ar fi contractele încheiate în magazin sau la distanţă, facturarea, perioadele minime contractuale, deblocarea terminalelor, lucruri utile despre portarea numerelor şi altele, sunt detaliate şi explicate pe înţelesul tău pe infocentru.ancom.ro, un site creat de Autoritatea de reglementare în comunicaţii pentru a veni în sprijinul utilizatorilor.

De asemenea, contractul trebuie să conțină informații privind despăgubirile pe care trebuie să le primești dacă deranjamentul nu este remediat în termenul menționat, dacă nu îți este respectat termenul de conectare a serviciului sau dacă nu ți se soluționează la timp reclamația transmisă către furnizor. Contractul mai trebuie să prevadă și modul de calcul al despăgubirilor acordate (reducere din valoarea abonamentului, creditare trafic etc.) și ce trebuie să faci pentru a obține despăgubirile indicate.

Dacă ai încheiat un contract în care nu sunt precizate aceste informații, ANCOM poate lua măsuri. Vezi cum le poți transmite o sesizare.

Dacă nu ești mulțumit de calitatea serviciilor oferite, verifică mai întâi în contract condițiile în care poți primi despăgubiri și care este procedura de acordare a acestora și apoi adresează-te furnizorului. Pentru fiecare reclamație pe care o faci, furnizorul trebuie să-ți comunice un număr de înregistrare.

Dacă furnizorul nu și-a respectat obligațiile contractuale sau termenul de soluționare a reclamației a fost depășit sau nu ai primit niciun răspuns de la furnizor, te poți adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. În această situație, ANCOM poate oferi consiliere și mediere, neputând însă sancționa furnizorul.

Toate informaţiile pe care e bine să le ştii ca utilizator, legate de serviciile de telefonie și internet, cum ar fi contractele încheiate în magazin sau la distanţă, facturarea, perioadele minime contractuale, deblocarea terminalelor, lucruri utile despre portarea numerelor şi altele, sunt detaliate şi explicate pe înţelesul tău pe infocentru.ancom.ro, un site creat de Autoritatea de reglementare în comunicaţii pentru a veni în sprijinul utilizatorilor.

Dacă furnizorul nu și-a respectat obligațiile contractuale sau termenul de soluționare a reclamației a fost depășit sau nu ai primit niciun răspuns de la furnizor, te poți adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. În această situație, ANCOM poate oferi consiliere și mediere, neputând însă sancționa furnizorul.

 Dacă ai încheiat un contract în care nu sunt precizate valorile indicatorilor de calitate, ANCOM poate lua măsuri. Vezi cum le poți transmite o sesizare (link).