Europa se pregătește pentru tehnologia 5G, următoarea fază în dezvoltarea telefoniei mobile. Deja serviciile 4G care oferă viteze mari de download au început să prindă, sunt câteva milioane de utilizatori în România. Ericsson a lansat azi programul „5G pentru Europa” în colaborare cu parteneri din industrie și mediul academic.

Ericsson's Chief Executive Vestberg speaks during a presentation event at the Mobile World Congress in Barcelona

Din ce am vorbit atât cu oficialii producătorilor de echipamente, cât și cu oficialii din operatorii telecom anul 2020 pare cam aproape, pentru că operatorii au mari investiții de făcut și nu prea e timp să recupereze banii investiți în infrastructură. Dar oficialii UE au semnat un acord cu China pentru ca tehnologia 5G să devină realitate. În acest context vine și anunțul Ericsson.

Programul de cercetare și dezvoltare „5G pentru Europa” va aduce împreună jucători importanți din industrie, sectorul public și universități de top de pe bătrânul continent pentru a consolida competitivitatea continentului pe piața globală. Se vor dezvolta proiecte pilot pentru soluții 5G în domenii ca: transport, auto, Internetul Tuturor Lucrurilor, utilități, siguranță publică, infrastructură și retail.

ads

În ceea ce privește parteneri din industrie, programul beneficiază de colaborarea cu wiseSense, Weiss Robotics și MyOmega System Technology din Germania și Zucchetti Centro Sistemi din Italia.

Peste 60% din bugetul Ericsson dedicat cercetării și dezvoltării este investit în Europa și 15.000 dintre cei 25.000 de angajați din acest departament lucrează în Europa. Ericsson este compania cu numărul cel mai mare de patente legate de comunicațiile digitale depuse la Oficiul European de Patente în 2013. Compania are parteneriate solide cu toți marii operatori din Europa și contribuie la programul european de cercetare și inovație Union Horizon 2020, fiind implicat în aproximativ 40 de proiecte 5G.