În urma unor studii recente privind creșterea consumului de date mobile, creșterea lărgimii de bandă pentru serviciile broadband mobile, trecerea de la 3G la 4G și așa mai departe, am stat de vorbă cu Hans Beijner, Product Marketing Manager, Business Unit Networks, Ericsson. Producătorul de echipamente tocmai a fost desemnat lider pe segmentul LTE (4G) într-un studiu Gartner.
Am povestit despre evoluția 3G, ce să așteptăm de la 4G și am mers cu discuția mai departe: ce urmează după 4G?
De unde a plecat discuția
Discuția a pornit de la un studiu Ericsson care spune că traficul global de date în rețelele mobile s-a dublat față de anul trecut. Ei estimează că numărul de abonamente la rețelele mobile va ajunge la 9 miliarde în 2017, dintre care 5 miliarde vor fi abonamente pentru trafic de date – broadband. Studiul susține că traficul de date în rețelele mobile va fi de 15 ori mai mare în 2017 decât în prezent.
În primul trimestru al 2012, 35-40% dintre toate telefoanele vândute au fost smartphone-uri, o evoluție așteptată dacă vedem că în tot anul trecut, procentul smartphone-urilor vândute a fost de 30%.
Evoluția 3G
„În acest moment, operatorii susţin tehnologia HSPA sau HSPA+ şi acoperă 35% din populaţia lumii”, a declarat pentru ComputerBlog.ro Hans Beijner. „Conform estimărilor noastre, acest nivel de acoperire va creşte până la 85% din populaţie în 2017”, a precizat oficialul Ericsson. Tehnologia HSPA 3-carrier poate susţine o penetrare de 100% chiar şi în zone urbane dens populate, cu viteze de 10 MB/ lună. Astfel, acoperirea broadband poate fi realizată complet cu HSPA/3G fără alte probleme.
Lărgimea de bandă 3G poate fi crescută fie software, fie prin investiții în hardware. „Lărgimea de bandă, viteza de transfer de date şi capacitatea cresc în mod continuu cu ajutorul unor caracteristici precum modulaţii de ordin mare care susţin viteze de până la 21 Mbps sau prin utilizarea sistemelor dual carrier care dublează rata de transmisie până la 42 Mbps”, a precizat oficialul Ericsson. „În acelaşi timp, caracteristici precum MIMO dublează şi ele viteza, dar necesită noi adăugiri de hardware pe site-urile existent”, a precizat el.
4G și mai departe
Speram să aflu detalii despre 5G sau viitoarele tehnologii care vor crește lărgimea de bandă pentru utilizatorii mobili. Specialistul Ericsson a fost însă foarte reținut în privința evoluției tehnologiei. El susține că 3G va ajunge tehnologia dominantă în următorii 15 ani. Apoi 4G va începe să fie folosit pe scară largă, cum este 3G astăzi. Dar nu vom vedea prea curând 5G, ci doar îmbunătățiri ale tehnologiilor existente.
„Nu ne aşteptăm să vedem în viitor dezvoltarea unei tehnologii complet nouă, ci mai degrabă noi paşi în dezvoltarea unor soluţii existente. Pentru LTE, spre exemplu, există deja mai mulţi paşi de dezvoltare, printre care LTE advanced şi apoi LTE-high”, spune Hans Beijner.
„Din câte am observat până acum, utilizatorii de LTE sunt foarte mulţumiţi de aceste servicii. Singurul lucru de care se plâng este disponibilitatea acestui tip de servicii 4G – în acest moment, doar un segment redus al utilizatorilor din câteva ţări au acces la LTE şi, chiar dacă preconizăm că, până în 2017, 50% din populaţia lumii va avea LTE, această rată de penetrare va fi în continuare mult sub nivelul de penetrare al HSPA”, a mai precizat el.
Studiu privind LTE
Ericsson a fost numit „lider” în cel mai recent raport Gartner Magic Quadrant care analizează piaţa mondială de LTE. Ericsson a fost primul furnizor care a livrat soluţii şi echipamente pentru LTE, iar la finalul anului 2011, compania avea o cotă de piaţă mondială de 60% din punct de vedere al volumului, oferindu-le operatorilor experienţă şi o desfăşurare de forţe necesară următoarei etape de dezvoltare a reţelelor LTE.