Orange România a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile operatorului de servicii fixe Telekom Romania Communications. OTE își păstrează statutul de acționar majoritar al Telekom Romania Mobile Communications S.A.

Valoarea economică a companiei: 497 milioane €, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți convergenți fix-mobil. Aceasta corespunde unui preț de achiziție pentru Orange de 268 milioane €, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției. Această tranzacție reprezintă un pas major pentru Orange în ambiția sa de a deveni prima alegere a clienților pentru servicii convergente pe piața din România și va contribui la creșterea investițiilor și a competiției din sectorul telecom în beneficiul cliențior și al societății în ansamblu.

În prezent, TKR are o rețea fixă de telecomunicații la nivel național, care deservește aproximativ 930.000 de clienți de Internet de mare viteză, și 1,2 milioane de abonați la serviciile TV. În 2019, TKR a înregistrat venituri de 622 milioane euro.

Orange România anunță că a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (“TKR”), într-o tranzacție care va accelera, în mod semnificativ, strategia Orange de a deveni prima alegere a clienților pentru servicii convergente pe piața locală. Orange va plăti un preț de achiziție total de 268 milioane €, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției, ce corespunde unei valori economice a companiei de 497 milioane €, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți convergenți.

TKR este al doilea cel mai mare jucător de pe piața de servicii fixe de telecomunicații din România, cu o cifră de afaceri de 622 milioane €, raportată în 2019. Prin infrastructura de rețea pe care o deține, TKR oferă servicii de telefonie fixă, internet în bandă largă și televiziune pentru 5 milioane de clienți, în timp ce 90.000 km de rețea de fibră optică conectează aproximativ 3 milioane de gospodării. De asemenea, oferă servicii convergente fix-mobil pentru aproximativ 881.000 de clienți, la 30 iunie 2020, ca urmare a unui contract MVNO cu Telekom Romania Mobile. Acești clienți vor migra către rețeaua mobilă Orange România după finalizarea tranzacției.

Orange România a raportat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde € în 2019 și este operatorul mobil #1 în România. Grație acestei achiziții, Orange va accelera strategia sa de dezvoltare a serviciilor convergente, care, prin integrarea rețelei fixe a TKR, va consolida infrastructura sa convergentă de comunicații, ce va deservi piețele B2C, B2B și IT&C.

Încheierea tranzacției este supusă unor condiții precedente uzuale, în particular aprobarea tranzacției de către Comisia Europeană și de către alte autorități competente, și este așteptată să se finalizeze în a doua jumătate a anului 2021. Până la aprobarea și finalizarea tranzacției, ambele companii vor continua să funcționeze independent.