Orange Romania și Huawei au testat în premieră live o tehnologie bazată pe soluția “Massive MIMO” (Massive Multiple Input Multiple Output) în capitală, un reper major pentru Orange pe drumul către 5G.

Foto:  © Oskari Porkka | Dreamstime

Testul Massive MIMO, coordonat de Orange Labs, a servit drept ocazie unică pentru a evalua în avans una dintre funcțiile-cheie încorporate în mod natural în serviciul 5G din București, unul dintre orașele ce va găzdui UEFA Euro2020. Testul utilizează tehnologia TD LTE pe principala bandă 5G europeană, de 3,5 GHz, și a fost implementat în centrul orașului București. Rezultatele au fost impresionante, subliniind potențialul Massive MIMO, prin demonstrarea abilității de a oferi o experiență de utilizare mai bună atunci când mulți clienți folosesc rețeaua simultan – a fost observat că de două ori mai mulți utilizatori au folosit rețeaua în timpul testului.

În plus, testul a demonstrat o îmbunătățire semnificativă a calității experienței clientului (x5 la upload și x2,5 la download), în special când semnalele radio primite de către terminale erau slabe, comparativ cu tehnologiile 4G existente pe 3,5 GHz.

Testul a confirmat faptul că designul nou 5G și tehnologia Massive MiMo pot oferi o acoperire de calitate foarte bună, a spus Arnaud Vamparys, SVP Radio Networks și lider de grup 5G la Orange. Soluția este destinată acoperirii din orașe și în special la interior, dar refolosește amplasamentele radio pe care Orange le are în capitală.

Prin această tehnologie, operatorii vor avea o evoluție mai ușoară spre tehnologia 5G, a declarat Kevin Liu, general manager Huawei România.

Tehnologia Massive MIMO de la Huawei este o tehnologie-cheie pentru 4.5/5G și include un design pentru Active Antenna Unit ce integrează componentele radio și de antenă, pentru fiabilitate și simplitate a implementării proiectului. Această soluție inovatoare adoptă rețele de antene de scară mare ce pot controla lățimea și înclinația, atât pe verticală cât și pe orizontală, pentru a realiza beamforming 3D. Semnalele folosesc tehnici de beamforming pentru a se focaliza pe fiecare utilizator, reducând interferențele și îmbunătățind experiența de utilizare și rata de transfer a celulei, fără a necesita resurse suplimentare ale spectrului. Astfel, Massive MIMO poate ajuta operatorii să reducă costul per bit și să-și devolte și mai mult afacerea.

În paralel cu promovarea rețelei 4G de calitate premium prin recomandarea tehnologiei 4G+ și a evoluției sale în întregul grup, Orange Labs își va continua pregătirea pentru 5G datorită parteneriatului de succes semnat cu Huawei în februarie 2017.