Romtelecom va investi o grămadă de bani în realizarea primei rețele naționale cu capacitate 100Gbps pe echipamente Cisco, recunoscute pentru calitatea conexiunilor, stabilitate și funcționalități crescute. Plus securitate. Noua arhitectură IP va fi gata în 2015 conform planului de investiții detaliat de Deutsche Telekom.
E drept că Romtelecom este puternic concurat de RCS și UPC, care au rețele naționale de mare capacitate, oferind clienților deja 1Gbps.

Ovidiu Ghiman, Romtelecom
Ovidiu Ghiman, Romtelecom

În cursul acestui an vor fi conectate, cu ajutorul linkurilor 100G, trei dintre cele mai importante noduri ale rețelei naționale Romtelecom. Tehnologia Cisco va fi utilizată pentru rețeaua IP/MPLS (Multi Protocol Label Switching –arhitectură de routare pentru Internet), iar tehnologia DWDM furnizată de ADVA pentru rețeaua de transport al datelor.

Inițiativa face parte dintr-un proiect amplu de pregătire a infrastructurii Romtelecom pentru trecerea la tehnologia “All IP”, proces care ar urma să fie finalizat la sfârșitul anului 2018.

Infrastructura de rețea are la bază două dintre cele mai performante platforme IP furnizate de Cisco: Cisco ASR9000 și Cisco CRS-3, capabile să asigure livrarea unei game extinse de servicii de generație nouă, precum serviciile mobile și de cloud, la viteze sporite.

ads