Samsung a semnat un contract de 6.6 miliarde de dolari cu operatorul american Verizon pentru a implementa rețeaua 5G, confom Financial Times. Astfel, compania sud-coreeană profită de decizia americană de a interzice Huawei. Mi se pare genială lipsa de viziune a Ericsson și Nokia în acest context.

Samsung s-a concentrat mult pe piața din SUA, unde au avut multe teste 5G împreună cu operatorii telecom. N-am auzit să fie teste similare prin Europa sau Asia. Samsung au furnizat echipamente 5G și pentru alți operatori americani. Analiștii consideră că din cauza restricțiilor impuse Huawei operatorii vor fi forțați să caute alternative. Iar Kim Young-woo, analist SK Securities, spune ceea ce mulți specialiști ai internetului nu pricem: echipamentele Nokia au probleme de calitate. Singura alternativă rămâne Ericsson. Iar acum Samsung va deveni un furnizor important de echipamente 5G.

Analistul crede că Samsung va deveni jucător important 5G și pe piețele din Europa și Orientul Mijlociu. Probabil Samsung va lua locul Huawei nu doar pe piața din China ci și în Marea Britanie și India, iar apoi urmează să vedem ce se întâmplă exact în Europa.

Samsung are la ora actuală o cotă de 3% pe piața echipamentelor telecom 5G, conform unui studiu realizat de compania Dell’Oro Group. Huawei domină piața cu 28% din industrie, urmat de Nokia cu 16% și Ericsson 14%. Dar compania sud-coreeană a investit masif în cercetare și dezvoltare pentru tehnologiile 5G. Iar planul lor este să devină principalul furnizor 5G. Conform strategiei sale tehnologia 5G va fi următorul pas înainte pentru crește vânzările de dispozitive mobile, dar și pentru a stimula economia globală.

Iar segmentul telecom va deveni o divize tot mai importantă pentru Samsung pentru că sunt deja probleme pe segmentul de telefoane mobile și componente, iar pandemia globală a încetinit și mai mult vânzările. După sancțiunile contra Huawei, Samsung a estimat că va putea ajunge anul acesta la o cotă de piață de 20%, deci deja prevăd că vor depăși Nokia și Ericsson.

Samsung este furnizor de echipamente 5G pentru SK Telecom, compania sud-coreeană care a lansat prima rețea 5G din lume, deschisă în aprilie anul trecut. Ei sunt parteneri de asemenea cu NTT DoCoMo și KDDi în Japonia, dar și cu operatorii americani AT&T și Sprint.

Atât Ericsson, cât și Nokia Networks ar fi putut profita de situația Huawei, despre care se discuta de ani de zile, iar anunțul sancțiunilor impuse de SUA a fost de anul trecut. Și cu toate astea nici Ericsson și nici Nokia n-au mișcat un deget (nu public, cel puțin), pentru a ocupa spațiul rămas liber. Sigur, ei se așteptau că vor prinde contractele automant, deci ce nevoie mai e să și muncească. Iar Samsung a profitat excelent de situație.