De la 1 ianuarie 2018 sunt niște schimbări în politica „Roam like home” din Uniunea Europeană, mai exact, ar trebui să crască volumul de date mobile incluse acasă care pot fi folosite în roaming în țările UE / SEE, fără alte taxe suplimentare.

Totodată, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, scad și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, după cum urmează:
– de la 1 ianuarie 2018, scade cu 22% suprataxa pentru date, de la 7,7 la 6 euro/GB;
– de la 3 ianuarie 2018, scade cu 16% suprataxa pentru apelurile primite, de la 1,08 la 0,91 eurocenţi/minut.

Când se aplică suprataxe datelor în roaming?

Din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil – MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE se tarifează, în principiu, la fel ca în România. Totuși, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil). Începând cu 1 ianuarie 2018 volumul de consum rezonabil va crește cu aproximativ 22% faţă de cel aplicat în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017.

După depășirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar și în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. În prezent, suprataxa este de maxim 7,7 euro/GB (0,77 eurocenţi/MB), dar începând cu 1 ianuarie 2018 aceasta va scădea la maxim 6 euro/GB (0,6 eurocenţi/MB), fără TVA.

Care este volumul de consum rezonabil în roaming din 1 ianuarie 2018?

1) în cazul planurilor tarifare (cartele preplătite, abonamente, (extra)opțiuni) care includ trafic de date nelimitat, cât și al celor pentru care tariful calculat per GB este sub 6 euro (fără TVA), utilizatorii pot consuma următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB: 2Xprețul împărțit la 6 euro. Adică ai de 5 euro, vine 10 împărțit la 6, adică 1.66 GB – atâta poți consuma în roaming.

2) în cazul cartelelor preplătite fără date mobile incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma iniţial următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB (pe măsură ce utilizatorul plăteşte din creditul disponibil, volumul de consum rezonabil a datelor se diminuează): creditul disponibil la intrarea în roaming împărțit la 6. Adică ai 6 euro, poți folosi 1GB dacă am înțeles corect.

Calculator online pentru date mobile „Roam like at home”

Pentru a ușura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicație de tip widget, accesibilă aici:
Dacă nu se încarcă corect este de la site-ul ANCOM sau s-a modificat adresa calculatorului. El poate fi găsit aici, dar nu e ușor de găsit.

Aplicaţia va fi actualizată cu tariful de 6 euro/GB începând cu data de 1 ianuarie 2018. Aplicația oferă rezultate relevante pentru toți utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming, cu excepţia celor ai RCS&RDS S.A., operator autorizat să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum.