Se tot discută despre cele mai avantajoase  tarife roaming , iar operatorii telecom vin mereu cu oferte noi pentru vacanță. În plin sezon, cei de la Autoritatea Națională  pentru Administrare și  Reglementare în Comunicații (ANCOM) readuc în  discuție faptul că utilizatorii își pot stabili un plafon disponibil în oferta comercială a furnizorului.

 

  

În cazul în care utilizatorii nu aleg niciuna dintre aceste variante, li se va aplica pragul-limită implicit de 50 de euro pentru consumul de date în roaming dincolo de care accesul la internet este blocat automat. Această limitare nu va fi aplicată dacă  utilizatorii au optat special să renunțe  la limită. 

Conform ANCOM, utilizatorii din România care au folosit serviciile de date în roaming în țările membre UE/SEE au consumat peste 71 milioane MB, în timp ce consumul pentru utilizatorii care au calatorit în țările din afara UE/SEE a fost de 3 milioane MB.

În Turcia, Muntenegru, Moldova sau Serbia un utilizator de roaming poate ajunge să plătească tarife între 5-13 euro/MB pentru transferul de date. În  Uniunea Europeană, tariful maxim pe care îl pot percepe operatorii vara aceasta este maxim 0,20 euro/MB (fara TVA).

Indiferent de plafonul pentru care optează, utilizatorii vor fi avertizați prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, atuncicând  valoarea consumului înregistrat atinge 80% din plafon, precum și atunci când valoarea stabilită  prin plafon este consumată. 

Operatorii pot să pună la dispoziția clienților tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanță.