Autoritatea care reglementează industria telecom a anunțat reducerea cu 12,5% a tarifelor de terminare a apelurilor pentru serviciile mobile, de la 0,96 eurocenţi/minut la 0,84 eurocenţi/minut, începând cu data de 1 mai 2018. Acest lucru nu obligă operatorii să reducă prețurile, dar este posibil să apară scăderi de prețuri datorită ofertelor comerciale.

Foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.com

Măsura este tranzitorie, până la finalizarea unui nou model de cost. ANCOM va iniția anul acesta dezvoltarea unui nou model de cost, care să reflecte costurile eficiente ale furnizării serviciilor de terminare la puncte mobile și din care va rezulta un nou nivel al tarifului maxim de terminare la puncte mobile. Tariful actual reprezintă media tarifelor pentru furnizarea acestor servicii în statele membre ale Uniunii Europene care au folosit modelul de cost similar (denumit de ei bottom-up LRIC pur). Acest tip de model de cost este de altfel instrumentul recomandat de Comisia Europeană pentru reglementarea tarifelor de terminare a apelurilor la puncte fixe și, respectiv, mobile.

Soluția aleasă de ANCOM are avantajul că poate fi implementată mai rapid decât o eventuală actualizare a modelului de cost existent şi este o măsură temporară adecvată până la stabilirea tarifelor care vor rezulta dintr-un nou model de cost, care va include și tehnologia 4G/LTE.

Tariful tranzitoriu de terminare la puncte mobile nu va putea depăși 0,84 eurocenți/minut, începând cu data de 1 mai 2018 și până la data finalizării acestui nou model de cost. Autoritatea estimează că finalizarea noului model de cost va dura aproximativ 16 luni de la data începerii procesului. Viitorul model de calcul al tarifelor va ţine cont de creşterea acoperirii reţelelor 4G/LTE din ultimii ani şi de creșterea substanțială a volumului de date, indicatori care vor conduce, probabil, la o diminuare a costurilor eficiente de furnizare a serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile.

Până la sfârşitul acestui an, ANCOM va revizui şi modelul de calcul al costurilor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe și va stabili noi plafoane tarifare, pornind de la modelul existent, care nu necesită modificări substanţiale, fiind deja construit pe reţele de nouă generaţie.