Cam o dată la 2-3 ani, cei de la ANCOM povestesc că multe din plângerile clienților legate de operatorii telecom sau de Internet sunt nefondate, că operatorul își face treaba, dar serviicile sale sunt bruiate de alte dispozitive. Mai ales de telefoane DECT care nu au marcajul CE.

dreamstime_s_11922862
Credit foto: © Connect1 | Dreamstime.com – DECT phone

Echipamentele electronice fără marcaj CE bruiază serviciile de comunicații mobile (telefonie, internet). În ultima perioadă, 59 de astfel de cazuri au fost provocate de utilizarea a peste 150 de telefoane fixe wireless (DECT 6.0), care nu aveau marcaj CE. Vânzarea și utilizarea în UE a dispozitivelor fără marcajul CE este ilegală.

Telefoanele DECT 6.0, provenite în cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii sau Canada, dar și din Asia, funcționează în benzi de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, și anume celor de telefonie mobilă și internet mobil de bandă largă de generația a treia.

Aceste telefoane fuseseră introduse în România de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau ajunseseră în țară fiind trimise de alte persoane, în general rude ale utilizatorilor. Ele au fost folosite în locuințe particulare, pentru uz personal.

În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe în funcționarea echipamentelor de telefonie mobilă. Atunci când o stație de bază pentru telefonie și internet mobil este afectată de o asemenea interferență se produc o serie de efecte în cascadă: stația de bază își restrânge zona de acoperire, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.

Localizarea sursei de interferență este dificilă datorită tehnologiilor de comunicare. Specialiștii ANCOM au găsit pe o rază de 1 km în jurul staţiei de bază afectate, câte 5-6 surse de interferențe de acest tip.

Pe lista asta se mai află echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, stații de walkie – talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri și altele. Dacă nu au marcaj CE acestea pot afecta echipamentele.

În cazul în care cei care deţin astfel de echipamente continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenţionale cu valori cuprinse între 5.000 şi 100.000 lei.