În cadrul unui test realizat de Digi Mobil și Huawei s-au obținut în rețeaua mobilă viteze de download de 1,5 Gbps, nu spun nimic despre upload. Testul s-a desfașurat în laborator, prin agregarea a 5 frecvențe și utilizarea unui terminal special.

Foto:  © Gstudioimagen | Dreamstime

S-au folosit experimental 100 Mhz de spectru radio și astfel s-a atins viteza record de transfer de 1.52 Gbps, iar utilizând doar 80 MHz din spectrul Digi Mobil, s-au atins 1.2 Gbps. Totodată, au fost utilizate cele mai avansate tehnologii mobile 4.5G: agregare de spectru de rang 5, modulație radio 256 QAM, 4×4 MIMO. Dispozitivul de test s-a bazat pe un chipset Huawei HiSilicon Hi1381.

ads

Astfel, RCS & RDS continuă să îmbunătățească rețeaua, iar Digi Mobil urmează calea deschisă acum exact 4 ani de Fiberlink cu vitezele de 1 Gbps pentru serviciile fixe prin fibră optică, disponibile atât pentru uzul personal al clienților, cât și pentru mediul de afaceri. La baza rezultatelor bune ale testului realizat a stat tot rețeaua națională de GPON, dezvoltată și cu tehnologie furnizată de Huawei.

Succesul acestui test demonstrează că, atunci când tehnologia dispozitivelor mobile va evolua suficient pentru a permite astfel de viteze de transfer de date pe scară largă, rețeaua Digi Mobil va fi pregatită să ofere clienților săi experiența 4,5G completă, respectiv o largime de bandă mult mai mare, spun oficialii operatorului telecom. „Aceasta este prioritatea noastră: investiția constantă în acoperirea rețelei și creșterea calității serviciilor. Testarea permanentă de noi soluții și creșterea constantă a vitezei de acces au ca obiectiv deschiderea posibilității pentru clienții noștri să utilizeze aplicațiile prezente sau viitoare în condiții optime, fără restricții și la cele mai accesibile prețuri.” – a declarat Valentin Popoviciu, vicepreședinte RCS & RDS.

Deocamdată însă utilizatorii nu beneficiază de astfel de viteze, nefiind disponibile terminalele necesare. Totuși, sunt curios dacă ai utiliza un smartphone cu carrier aggregation ce viteze ai putea atinge practic pe Digi Mobil. Atlfel, acoperirea 4G pare destul de relaxată pe la mine prin centru – mai mult nu e.