Traficul de internet mobil realizat în România s-a dublat în prima jumătate a acestui an față de aceeași perioadă din 2016, de la 71.000 TB la 145.000 TB, conform unui raport ANCOM. Autoritatea de reglementare în comcuniații a calculat consumul lunar de internet mobil pe fiecare conexiune și arată că media a depăşit 1,2 GB, crescând de la 0,63 GB, cât se înregistra în primul semestru al anului 2016.


Foto:  © Maticsandra | Dreamstime

Internet mobil

Datele prelucrate de Autoritate arată că numărul total de conexiuni la internet mobil de bandă largă era de 16,6 milioane la mijlocul anului 2017, în creștere anuală cu 13%, iar rata de penetrare a internetului mobil la nivel de populație a ajuns la 85%, în creștere cu aproape 10 puncte procentuale față de mijlocul anului anterior. Popularitatea abonamentelor la internet mobil de bandă largă este în continuă creștere, acestea ajungând să reprezinte peste 67% din totalul conexiunilor în bandă largă (respectiv 11,2 milioane conexiuni). Numărul de cartele preplătite pentru acces la internet mobil de bandă largă au crescut mai puțin, cu 6%, până la 5,5 milioane.

Cea mai mare rată de creștere o înregistrează conexiunile 4G – acestea s-au dublat față de aceeași perioada a anului 2016, ajungând să reprezinte aproape jumătate din totalul conexiunilor la internet mobil în bandă largă (7,6 milioane din totalul de 16,6 milioane).

Internet fix

Conform statisticilor ANCOM, numărul conexiunilor la internet fix în bandă largă din România a ajuns la valoarea de 4,6 milioane la mijlocul acestui an, în creștere anuală cu 6%. Prin intermediul acestor conexiuni, utilizatorii au realizat un trafic total de 2,5 milioane de TB, consumul mediu lunar per conexiune fiind de 92 GB. Datele statistice aferente perioadei cuprinse între semestrul I 2016 și semestrul I 2017 arată că tot mai multe conexiuni de internet fix permit viteze best-effort de cel puțin 100Mbps. Astfel, din totalul de 4,6 milioane de conexiuni la puncte fixe, 2,9 milioane sunt conexiuni de mare viteză – 64% din total.

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru primul semestru al anului 2017 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligaţia de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 şi este disponibil aici.