Oficialii de la Bruxelles au confirmat într-o scrisoare oficială faptul că OUG 114 privind taxa pe lăcomie încalcă legislația europeană. De asemenea, această taxă va afecta implementarea tehnologiei 5G în România.
Ordonanța de Urgență 114/2018 „afectează grav sectorul comunicațiilor” și ar putea avea, de asemenea, „un impact negativ asupra prețurilor noilor servicii”, atenționează Roberto Viola, directorul general al Direcției de Rețele de Comunicare, Conținut și Tehnologie din cadrul Comisiei Europene, într-o scrisoare oficială transmisă în această lună Reprezentanței permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, document obținut de HotNews.ro.
Oficialul european spune așa:
În afară de preocuparile concrete pe care această măsură le aduce în ceea ce priveşte legalitatea unei astfel de măsuri în temeiul legislaţiei UE, această taxă suplimentară pare să impovăreze sectorul comunicaţiilor electronice într-o fază critică în care trebuie să instaleze reţelele care vor permite României să participe la era 5G. Acest lucru ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra prețurilor noilor servicii care sunt esenţiale pentru preluarea serviciilor de către cetăţenii români şi pentru digitalizarea economiei româneşti. (…) Serviciile noastre sunt gata să ofere orice asistenţă necesară pentru a îmbunătăţi acest text şi pentru a se asigura că aceasta este în conformitate cu legislaţia UE şi în concordanţă cu obiectivele noului Cod adoptat.
Cei de la autoritatea care supervizează industria telecom, ANCOM, au avertizat că modificările legislative sunt în afara reglementărilor europene. Arbitrul telecom a spus oficial încă din data de 20 decembrie 2018 într-un mesaj către Ministerul de Finanțe, că aplicarea unui tarif de monitorizare la un nivel fix de 3% pe cifra de afaceri în telecom încalcă legislația UE.
Pe de o parte, practic vorbind, 5G nu este atât de important pentru utilizatorii finali, vitezele 4G sunt absolut suficiente pentru ei și oferă o experiență destul de bună. Pe de altă parte, cei care folosesc Youtube și văd filme sau seriale online sau sunt pasionați de jocuri video pot să confirme că o viteză mai rapidă și lipa latenței sunt esențiale.
Pentru companii, tehnologia 5G va oferi noi oportunități și noi posibilități de dezvoltare. Soluții de automatizare, Internet of Things, soluții de conectare fix/mobil și așa mai departe. Trecerea la 5G nu poate decât să fie pozitivă, atât pentru operatori, cât și pentru producători de echipamente, pentru utilizatori și pentru economie în general. Să sperăm că autoritățile actuale vor fi capabile să reglementeze corect procesul și nu vor trage România pe ultimul loc în Europa și în privința tehnologiei 5G.
Deja știm că cei de la Finanțe au anunțat modificarea OUG114 să sperăm că țin cont și de mesajele europene și vom vorbi despre altceva după ce apare modificarea.