Patru echipe din România au câștigat hackathonul NASA Space Apps Challenge 2020 și au șansa să asiste la lansarea unei navete spațiale în 2021.

NASA SpaceApps Challenge s-a desfășurat simultan, online, în 200 de orașe din întreaga lume. În România s-au înregistrat 135 de participanți cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani. În finală și-au prezentat proiectele 12 echipe.

ads

Câte două echipe din fiecare oraș s-au calificat pentru etapa de jurizare internațională a competiției:
București

  • Fire Fighters – cu o soluție pentru detectarea automată a pericolelor naturale;
  • Carbon FUN – o aplicație care monitorizează amprenta de carbon pe baza transportului și a consumului de energie.

Cluj Napoca

  • IOT4NATURE – soluție care detectează prezența fumului și a flăcărilor generate de incendii și trimit informații în cloud pentru alertarea autorităților și a cetățenilor din zonele afectate.
  • PAN – creează predicții automate privind migrația animalelor pentru a semnala orice schimbări în acest ecosistem.

Fundația Telekom România sprijină și tinerii talentați, pe lângă diverse cauze sociale. Întrucât Telekom pune mare accent pe digitalizare, a deveni partener al hackathon-ului NASA Space Apps Challenge a fost un pas firesc, întrucât competiția reunește oameni de toate vârstele cu abilități unice și valoroase pentru a genera soluții pentru un viitor mai bun pe planeta Pământ” , a declarat Ionela Păunică, director executiv Fundația Telekom România.

Soluțiile echipelor câștigătoare din România vor intra în procesul de evaluare la nivel internațional, coordonat de NASA. Câștigătorii Space Apps vor fi anunțați în ianuarie 2021 și vor primi o invitație de a-și prezenta proiectele personalului NASA (și partenerilor agenției spațiale, dacă este cazul). De asemenea, câștigătorii internaționali vor fi invitați să viziteze o stație NASA împreună cu echipa de organizare globală, Space Apps Challenge, pentru a asista la lansarea unei nave spațiale.

SpaceApps Challenge este un program inovator de incubare al NASA, organizat anual începând cu 2012 în hub-uri din întreaga lume. Anul trecut, acesta s-a bucurat de 29.000 de participanți, în cadrul a 225 de evenimente din 71 de țări, iar în România de 200 de participanți din două orașe, cel mai tânăr având 12 ani. Ediția de anul viitor va avea loc între 2 și 3 octombrie 2021.