Comisia Europeană (CE) va obliga producătorii de terminale smartphone să ofere actualizări software și reparații minim 5 ani. Inițiativa oficială este încă în perioada de feedback, dar va fi adoptată până la finalul acestui an. Regulile sunt aceleași pentru Android și iOS.

reparatii telefoane

Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Actualizări de securitate și sistem de operare

În primul rând, actualizările de securitate și majore ale versiunilor Android și iOS vor trebui să fie disponibile pentru toate telefoanele din aceste ecosisteme vândute în Uniunea Europeană în termen de 2-4 luni de la lansare.

Actualizările de securitate ar trebui furnizate rapid, în termen de două luni de la descoperirea unei vulnerabilități și la o actualizare ulterioară lansată de Google. În plus, vor fi obligatorii cel puțin 3 ani de asistență software cu actualizări majore ale sistemului de operare și timp de 5 ani pentru actualizări de securitate.

Google a lansat Android 13 pe 15 august, așa că ar însemna că fiecare telefon, până la Galaxy A03, ar trebui să fie actualizat înainte de apariția Crăciunului. Nu doar modelele flagship sau telefoanele premium. Ci fiecare model până la cele foarte ieftine.

Telefoanele iOS de la Apple și majoritatea producătorilor majori de Android au deja scheme relativ similare, așa că aici nu vor vedea prea multe probleme. Samsung a mers chiar mai departe, promițând nu mai puțin de patru ani de actualizări Android și cinci de securitate. Dar rămân destui care nu ofereau astfel de facilități.

Reparații pe garanție

Cealaltă propunere mare este legată repararea acestor telefoane vândute în UE. Atelierele de reparații ar trebui să aibă acces la baterie originală, afișaj, camere, porturi de încărcare, butoane mecanice, microfoane, difuzoare și balamale pentru telefoane pliabile timp de cel puțin cinci ani după ce un model este depreciat de producător.

În plus, cumpărătorii de telefoane vor trebui să aibă acces și la o mare parte din aceste piese de reparație, inclusiv ecrane, tăvi SIM, microfoane, balamale și porturi, complete cu scheme detaliate despre cum să le înlocuiască individual, în cazul în care ar doresc să facă asta.

Bateriile primesc un tratament special, deoarece înlocuirea lor este lăsată în seama magazinelor. Totuși producătorul de telefon ar trebui să le ofere originale sau alternative care să respecte standardul de ciclu de încărcare de 500, de exemplu. ar trebui să păstreze cel puțin 83% încărcare după 500 și 80% încărcare după 1000 de cicluri.