Cercetătorii au reușit să citească gândurile unor pacienți, interpretând semnalele electrice ale creierului cu ajutorul unui AI, conform unui studiu prezentat în Nature. Singura problemă pe care o văd este capacitatea creativă a AI-ului, greu de depistat. Folosesc un sistem AI pentru interpretare.

brain waves
Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Citirea gândurilor, pe scurt

Sistemul, numit decodor semantic, ar putea fi benefic în cele din urmă pentru pacienții care și-au pierdut capacitatea de a comunica fizic. Cei care au suferit un accident vascular cerebral, paralizie sau alte boli degenerative. Cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au dezvoltat sistemul în parte folosind un model de chatbot, care este similar cu cele care folosesc ChatGPT sau Google Bard.

Participanții la studiu au antrenat sistemul ascultând câteva ore de podcasturi într-un scaner fMRI. Acesta este o mașinărie similară tomografului, dar care măsoară activitatea creierului. Sistemul nu necesită implanturi chirurgicale.

Odată ce sistemul AI este antrenat, acesta poate genera un flux de text atunci când participantul ascultă sau își imaginează o nouă poveste. Textul rezultat nu este o transcriere exactă, mai degrabă cercetătorii l-au conceput cu intenția de a capta gânduri sau idei generale.

De asemenea, participanților li s-a cerut să vizioneze patru videoclipuri fără sunet în timp ce se aflau în scaner, iar sistemul AI a putut descrie cu exactitate „anumite evenimente” din ele, se arată în comunicat.

Decodorul nu poate fi folosit în afara unui laborator, deoarece se bazează pe scanerul fMRI. Dar cercetătorii cred că ar putea fi folosit în cele din urmă prin mai multe sisteme portabile de imagistică a creierului. Posibil conectate la un cloud care să facă interpretările.

Principalii cercetători ai studiului au depus o cerere de brevet PCT pentru această tehnologie.

„Pentru o metodă neinvazivă, acesta este un adevărat salt înainte în comparație cu ceea ce s-a făcut înainte, care erau +de obicei cuvinte simple sau propoziții scurte”, a spus Alex Huth, profesor asistent de neuroștiință la UT Austin. „Noi obținem modelul pentru a decoda limbajul continuu pentru perioade lungi de timp cu idei complexe”, a adăugat el.