Au fost multe anunțuri Nvidia la CES 2023, le luăm oe rând. În primul rând, arhitectura Ada Lovelace (RTX 40) a venit pe laptopuri de gaming. Ele vor fi lansate anul acesta pentru pasionați de gaming, dar și pentru cei care lucrează pe computer.

Ada Lovelace pentru laptopuri

RTX 40 pe laptopuri

La CES 2023 NVIDIA a anunțat noile laptopuri GeForce RTX seria 40. Având la bază arhitectura ultra-eficientă Ada Lovelace care livrează cel mai mare salt de performanță și de eficiență a puterii de la o generație la alta, plăcile video GeForce RTX seria 40 vor fi prezente în peste 170 de laptopuri de la toți producătorii mari.

Această nouă generație de laptopuri GeForce RTX seria 40 sunt de 3x mai eficiente decât generația precendentă și vin cu arhitectura Ada, NVIDIA DLSS 3 și a cincea generație de tehnologii Max-Q pentru laptopuri pentru prima data. Pentru gameri, seria de laptopuri RTX seria 40 va livra performanță de 4x mai mare în jocuri AAA precum Cyberpunk 2077, iar pentru creatori va oferi accelerări incredibil de rapide în aplicații exclusive NVIDIA Studio, precum Omniverse sau aplicații de top precum Blender.

Noile modele vor avea plăci video GeForce RTX 4080, 4070, 4060 și 4050, iar pentru prima dată într-un laptop, va exista și un RTX 4090. Arhitectura Ada a permis o nouă clasă pentru entuziaștii de laptopuri – cea mai rapidă din lume. Laptopuri flagship cu plăci video GeForce RTX 4080 sau 4090 încep de la $1,999 și vor fi disponibile începând cu 8 februarie. Noile laptopuri cu RTX 4070, 4060 și 4050 sunt mai rapide decât flagship-ul din generația precedentă, vor porni de la $999 și vor fi disponibile începând cu 22 februarie.

„Cu arhitectura Ada, ne-am propus să transformăm performanța și eficiența energetică a laptopurilor de jocuri și de creație”, a declarat Jeff Fisher, vicepreședinte senior al afacerii GeForce la NVIDIA. „Noua serie RTX 40 oferă performanțe de clasă entuziaști în laptopuri subțiri de 14 inch, o nouă piatră de hotar.”

Înainte de introducerea arhitecturii Ada, 95% din acest segment de laptop cu cea mai rapidă creștere era limitat la sarcini și aplicații de bază. Echipate cu GPU-uri pentru laptopuri GeForce RTX 40 Series, laptopurile de 14 inch pot prelua sarcini care anterior erau imposibile, cum ar fi randarea 3D ultra-rapidă în Blender și instrumente AI de ultimă oră în aplicații populare precum Adobe Photoshop sau Premiere Pro.