Comisia Europeană a stabilit reguli dure pentru producătorii de electronice, iar acum vor să le extindă la telefoane și tablete, spune Reuters. Producătorii de electronice vor trebui să asigure reparația dispozitivelor pe o perioadă de 10 ani de la vânzare. Asta pentru a reduce volumul mare de deșeuri electronice care sufocă bătrânul continent. Regulile sunt și pentru televizoare, aspiratoare, frigidere sau alte electronice și electrocasnice.

deșeuri electronice

Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Ce spune Comisia Europeană

Comisia Europeană a propus miercuri reguli care ar obliga producătorii să ofere reparații pentru un produs între cinci și zece ani de la vânzare. Asta indiferent dacă garanția legală este sau nu valabilă. Regulile s-ar aplica frigiderelor, aspiratoarelor, televizoarelor, mașinilor de spălat și altor bunuri care sunt considerate „reparabile” conform legislației UE. UE negociază reguli care ar extinde cerințele la smartphone-uri și tablete.

Consumatorii și întreprinderile europene aruncă în mod obișnuit bunurile care ar putea fi reparate. Astfel se adună mii de tone de deșeuri. Se aruncă la gunoi părți care ar putea fi recuperate și reutilizate. Un sondaj din 2020 din partea Agenției de Mediu din Germania a constatat că durata de viață de „prima utilizare” pentru produse, inclusiv televizoare și electrocasnice mari, a scăzut în ultimii ani.

Unele produse nu au fost concepute pentru a fi reparate cu ușurință, în timp ce pentru altele a fost mai ieftin să cumpărați un produs nou decât să reparați unul vechi, arată studiul. În multe cazuri, consumatorii pur și simplu au înlocuit bunurile încă funcționale pentru că doreau o versiune mai nouă. Conform normelor UE, companiile ar trebui să repare gratuit un produs defect în perioada de garanție legală de doi ani, dacă costul reparației este mai ieftin sau egal cu înlocuirea produsului.

După această dată, companiile trebuie să ofere în continuare reparații, fie gratuit, fie contra cost. UE dorește, de asemenea, să lanseze un serviciu online pentru a ajuta consumatorii să găsească reparatori locali și consideră că concurența cu alți reparatori va limita costurile.
Organizația Europeană a Consumatorilor BEUC a salutat propunerea, dar a spus că ar fi avut mai mult sens să se prelungească perioada de garanție legală pentru produse de lungă durată, cum ar fi frigiderele.

UE negociază o serie de politici menite să determine companiile să producă produse mai durabile și să ofere consumatorilor informații mai clare despre impactul asupra mediului al ceea ce consumă. O a doua lege, propusă miercuri de Bruxelles, ar obliga companiile să verifice afirmațiile conform cărora produsele lor sunt „verzi” sau „prietenoase cu mediul”.

Țările UE și Parlamentul European trebuie să negocieze și să aprobe ambele legi, un proces care durează de obicei mai mult de un an.