Popularitatea Strava a constituit mereu cauza unor scandaluri mari. Dar acum aplicația de fitness și sport a devenit o problemă de siguranță națională. Fiind preferată de gărzile de corp, aplicația relevă locația celor mai importanți oameni de pe planetă. Joe Biden, Kamala Harris, Emmanuel Macron sau Vladimir Putin au fost localizați folosind poziția agenților de pază, scrie Le Monde.
Investigație Le Monde despre Strava
O investigație a cotidianului francez Le Monde a constatat că mișcările extrem de confidențiale ale președintelui american Joe Biden, ale lui Donald Trump și Kamala Harris și ale altor lideri mondiali pot fi urmărite cu ușurință online. E vorba de aplicația de fitness Strava pe care o folosesc gărzile lor de corp. Serviciul Secret al SUA a răspuns ziarului că nu crede că protecția pe care o oferă a fost în vreun fel compromisă.
Le Monde a constatat că unii agenți ai serviciilor secrete americane folosesc aplicația de fitness Strava, inclusiv în ultimele săptămâni după două tentative de asasinat asupra lui Trump, într-o anchetă video difuzată în franceză și în engleză. Strava este o aplicație de urmărire a fitness-ului folosită în principal de alergători și bicicliști pentru a-și înregistra activitățile și pentru a-și împărtăși antrenamentele unei comunități.
De asemenea, Le Monde a găsit utilizatori Strava printre personalul de securitate al președintelui francez Emmanuel Macron și al președintelui rus Vladimir Putin. Le Monde a urmărit mișcările Strava ale gărzilor de corp ale președintelui francez pentru a stabili că acesta a petrecut un weekend în stațiunea de pe litoralul din Normandia Honfleur în 2021. Călătoria a fost menită să fie privată și nu a fost inclusă pe agenda oficială a președintelui.
Le Monde a spus că unde se află Melania Trump și Jill Biden ar putea fi, de asemenea, identificate prin urmărirea profilurilor Strava ale bodyguarzilor.
Serviciul Secret al SUA a declarat că personalul său nu are voie să folosească dispozitive electronice personale în timpul serviciului, în timpul misiunilor de protecție, dar „nu interzicem folosirea personală de către angajat a rețelelor sociale în afara serviciului”.
Strava a mai fost în centrul unor scandaluri
Mi-am amintit în acest context de un articol mai vechi. În 2018, aplicația de fitnessu Strava a fost acuzată că oferă locația bazelor secrete ale armatei americane. Datele despre rutele de exerciții partajate online de soldați pot fi folosite pentru a identifica instalațiile de peste mări.
Pe scurt, securitatea aplicației Strava tinde spre zero. Una din funcțiile de bază: faptul că alți utilizatori pot vedea exercițiile și traseele parcurse de alții, devine o durere de cap dacă nu este securizată corespunzător. Fac pariu că Strava activează by default acest sharing al datelor cu oricine. Când locația ar trebui să fie o dată privată, care să fie împărtășită doar cu cei care vrei tu să te urmărească.