Cum vă protejați de vulnerabilitățile WiFi: cacă tot s-au descoperit ieri cele mai mari probleme de securitate pentru rețelele WiFi (vulnerabilitatea WPA2 KRACK), astăzi revin cu și mai multe sfaturi privind securizarea rețelei wireless, dicolo de ce scriam ieri.
Sursa foto: © Rawpixelimages | Dreamstime
Cea mai sigură soluție pare să fie la ora actuală utilizarea unei aplicații VPN (virtual private network), dar adevărul este că sunt atât de multe încât nu putem ști care sunt mai sigure, iar unele sigur încetinesc traficul de net chiar dacă aveți cele mai puternice conexiuni din lume.
Cei de la Techcrunch spun că la momentul actual primele măsuri pe care trebuie să le luați sunt legate de actualizarea aplicațiilor și dispozitivelor. Windows prima dată, apoi driverele de wireless, apoi firmware de la router. Dacă aveți nelămuriri cel mai bine ar fi să lăsați un comentariu la finalul acestui articol și vă ajut eu.
Dacă aveți actualizări pentru telefon, tabletă, netbook sau orice alt dispozitiv sau aplicație, este timpul să faceți acele actualizări. Sau pur și simplu vă asumați riscul de a rămâne fără cont de Facebook, de Google, de Whatsapp, fără cont bancar eventual dacă folosiți online banking. Încă nu știm cum a fost exploatată vulnerabilitatea de fapt.
Nu mai zic de antivirus actualizat, eventual premium. Cel free nu cred că o să detecteze niciodată astfel de probleme. Nu știu ce actualizări s-au făcut zilele astea, dar e posibil ca pe viitor unele aplicații de securitate IT să protejeze și în cazul acestor vulnerabilități. Nu știu, e posibil. Actualizez dacă primesc ceva pe tema asta.
Dacă aveți posibilitatea, accesați contul de online banking, sistemul de plăți virtuale sau portofelul Bitcoin doar pe Ethernet (PC sau laptop conectat la cablu la providerul de internet). S-ar putea ca traficul prin cablu să fie în continuare sigur. Pe telefonul mobil, pentru online banking, folosiți doar 4G / 3G, conexiunea de date celulare nu este încă afectată de probleme. Lăsați terminalele care stau doar pe WiFi pentru jocuri neimportante și conturile second-hand, pe care nu aveți date financiare, carduri și informații importante.
Pentru Chrome, Firefox și Opera există extensia HTTPS Everywhere https://www.eff.org/https-everywhere care permite securizarea datelor chiar dacă ați accesat site-uri http. Mi se pare foarte utilă.
Mai caut sfaturi și recomandări, dacă aflu ceva, revin și actualizez.