Telefoanele mobile, tabletele şi camerele foto digitale sunt cele mai căutate cadouri de Crăciun și sunt cu până la 50% mai ieftine în străinătate, spune Paypal. Specialiștii platformei de plăţi online şi mobile au realizat un raport în cadrul căruia au analizat preţurile pentru cele mai populare cadouri de Crăciun în 2012 în Europa Centrală şi de Vest, Statele Unite şi Asia.

smartphone & tablete

Cărţile şi DVD-urile rămân în topul vânzărilor şi în acest sezon de Sărbători, spun specialiștii Paypal. Exact cum scriam și eu, în 2012 tabletele vor fi un cadou extrem de popular.

Magazinele online din SUA rămân şi anul acesta destinaţia preferată pentru cei care caută preţuri mici, în special în materie de gadgeturi. La o comparaţie directă a preţurilor, cele din SUA sunt cu până la 50% mai mici decât acelea percepute pentru aceleaşi produse în Polonia, România, Ungaria, Cehia sau Slovacia. Astfel, noul iPhone 5, care costă în jur de 2000-2500 de lei în Statele Unite, se vinde în România la preţuri mai mari cu cel puţin 1300 de lei(3.299-4.899 lei).

Alte gadgeturi care pot fi găsite la preţuri mai mici în strainatate sunt iPad 4, Samsung Galaxy SIII sau Nikon D3000 DSLR.

comparator preturi

Desi Statele Unite sunt populare atunci când e vorba de achiziţionarea produselor de brand, Asia şi-a consolidat poziţia şi vine puternic din urmă, oferindu-le cumpărătorilor o gamă largă de produse cu specificaţii apropiate de cele ale brandurilor renumite, dar la preţuri mult mai accesibile. Potrivit unui studiu făcut de PayPal şi Lightinthebox, produsele pe care europenii le achiziţionează din Asia merg de la gadgeturi la produse fashion şi cadouri potrivite pentru întreaga familie. Europenii preferă să plătească online pentru aceste cadouri, utilizând metode de plată securizate.

Majoritatea produselor din Asia sunt cu 50-70% mai ieftine decât produse similare cumparate din alte regiuni ale lumii. În ceea ce priveşte taxele, în afară de costul transportului, la produsele achiziţionate se aplică TVA, dar şi taxe vamale – atunci când valoarea este de peste 150 de Euro.

Tabletele fără brand “made in Asia” pot fi achiziţionate la preţuri începând cu 225-270 de lei (modelele simple), iar tabletele Android performante ajung la circa 450-670 de lei, în timp ce aparatele foto digitale pot fi cumpărate la preţuri de 290 – 670 de lei.

În urmă cu câţiva ani, principala barieră în calea tranzacţiilor cu valori semnificative era reprezentată de lipsa de încredere şi temeri privind securitatea, bariere înlăturate de PayPal prin rambursarea integrală a preţului plătit cumpărătorilor care se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte produsele achiziţionate.
Alte comparatii de prețuri:

alte preturi