Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat începerea primei etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice, spune Risco. Se dau vouchere de 400 de lei pentru trei categorii de electrocasnice.

Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Rabla pentru electrocasnice

Programul Rabla pentru Electrocasnice da șansă romanilor care vor să renunțe la aparatele vechi din casa pentru a-și achiziționă unele noi, cu o reducere, în baza unui tichet. Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, persoanele fizice se pot înscrie începând de astăzi, ora 10:00, în prima etapa, pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase și frigiderele/congelatoarele. Bugetul primei etape este de 25 milioane de lei, iar selecția voucherelor se face în perioada 24 iunie 2022, ora 10:00 – 30 iunie 2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

În prima etapa, se acordă vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, din următoarele categorii:

  • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasă energetica C;
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetica D;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasa energetica E.

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanții se pot prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

Pe lângă faptul că aduc un beneficiu celor care se înscriu și primesc o reducere la achiziția unui aparat electrocasnic nou, aceste sesiuni sunt importante și pentru procesul de colectare selectiva. Datele oficiale din U.E. și Romania, arata că țintă de colectare separata echipamentelor electronice și electrocasnice, puse pe piață în ultimii 3 ani a crescut de la 45% în 2020 la 65% în 2021, potrivit Asociației Centrului Național de Reciclare Electrice și Electrocasnice.

Citește mai departe pe Risco.