Cercetătorii de la Georgia Institute of Technology au realizat primul robot care merge la fel ca un om, Durus. Am pus la final și clipul video, mi se pare interesant. Deja avem roboți care arată aproape uman, dacă învață să și meargă corect, o să fie greu de identificat 🙂

giphy-3

Robotul merge atât de natural încât l-au putut încălța chiar cu teniși, merge perfect. Cercetătorii spun că au încercat să recreeze atât poziția bipedă, cât și conformația piciorului penturu a crea un robot care să meargă la fel ca un om. Și au reușit de data asta. Astfel face pași mai mari și are mai mult echilibru decât roboții obișnuiți testați pînă acuma.

Robotul în sine nu are altă utilitate practică, decât să arate cum poate merge. Dar folosind informațiile acumulate pe parcurs, cercetătorii pot realiza acum proteze mai bune pentru cei care și-au pierdut picioarele sau chiar noi dispozitive exo-schelet, adică costumele robotice care se montează pe corp pentru a ajuta la mișcare pe cei care nu pot merge.

Cercetătorii de la GIT spun că robotul mergea la fel de împiedicat ca și ceilalți confrați, pînă când au schimbat algoritmii folosiți.