Documentele legate de vaccinul anti-COVID-19 și ale altor medicamente au fost furate de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) luna trecută, conform Eset.

hacker eu covid 19 vaccine

Agenția europeană a confirmat

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care evaluează și aprobă medicamentele pentru Uniunea Europeană (UE), a dezvăluit ieri că infractorii cibernetici au postat online o parte din documentele care au legătură cu vaccinurile anti-COVID-19 și au fost furate într-un atac cibernetic de luna trecută.

Investigația în curs a atacului cibernetic asupra EMA a dezvăluit că unele dintre documentele legate de medicamentele și vaccinurile anti-COVID-19 aparținând unor terți (și accesate ilegal) au fost expuse pe internet. Autoritățile de aplicare a legii vor lua măsurile necesare“, se arată în comunicatul de presă al EMA. Cu toate acestea, agenția a adăugat că sistemele sale sunt pe deplin funcționale și că termenele de aprobare și evaluare pentru vaccinuri nu au fost afectate.

Agenția, cu sediul în Olanda, a dezvăluit pentru prima dată pe 9 decembrie 2020 că a suferit un incident cibernetic de origine necunoscută. Ancheta ulterioară a constatat că mai multe documente aparținând unor terți, probabil cele ale unor companii care lucrează la vaccinuri, au fost accesate ilegal.

În cadrul anchetei, breșa datelor a fost limitată la o singură aplicație IT, infractorii vizând în mod direct informații care implică medicamente și vaccinuri anti-COVID-19. Potrivit BleepingComputer, datele includeau „capturi de ecran ale unor e-mailuri, comentarii de evaluare ale EMA, documente Word, PDF-uri și prezentări PowerPoint”. Companiile afectate au fost notificate despre incident în timp util.

“Unele documente ce cuprindeau informații privind reglementările necesare pentru vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech, BNT162b2, care a fost stocat pe un server EMA, au fost accesate ilegal. Este important de reținut că nu au fost afectate sistemele BioNTech sau Pfizer de acest incident și nu credem că participanții la studiu au fost identificați prin intermediul datelor accesate“, au precizat oficialii europeni.