Cercetătorii de la Eset au descoperit Industroyer, cea mai mare amenințare la adresa sistemelor industriale de control de la Stuxnet încoace. Este un malware sofisticat și extrem de periculos, conceput pentru a perturba procesele industriale critice.

Credit foto: © Warenemy | Dreamstime.com – security technology

Cercetătorii de la Eset au analizat mostrele de malware, detectate de Eset ca Win32/Industroyer, capabile să efectueze un atac asupra infrastructurii de alimentare cu energie electrică. Malware-ul a fost cel mai probabil implicat în atacul din decembrie 2016 asupra rețelei energetice a Ucrainei, care a privat de electricitate, timp de o oră, o parte din capitala sa, Kiev.

Cercetătorii Eset au descoperit că Industroyer este capabil să controleze în mod direct întrerupătoarele electrice din stațiile de alimentare și circuitele electrice aferente acestora. El exploatează protocoale industriale de comunicare utilizate în întreaga lume în infrastructura de alimentare cu energie, sisteme de control al transportului și alte infrastructuri critice. Impactul potențial poate varia de la suspendarea pur și simplu a distribuției de energie prin declanșarea unei cascade de defecțiuni la deteriorări mai grave ale echipamentelor.

Capacitatea lui Industroyer de a persista în sistem și de a interfera direct cu exploatarea hardware-ului industrial face ca acesta să fie cea mai periculoasă amenințare malware la adresa sistemelor industriale de control de la infamul cod malware Stuxnet, care a atacat cu succes programul nuclear iranian și a fost descoperit în 2010, au spus experții Eset.