EU Datathon este un concurs european dedicat start-up-urilor, care pot primi finanțare între 5.000 și 12.000 de euro, premiile totale fiind de peste 100.000 de euro. Este cea de-a patra ediție a acestui eveniment cu focus pe tehnologiile open source.

Pasionații de tehnologie și antreprenorii care au idei se pot înscrie pe site-ul oficial până pe data de 3 mai 2020. Participanții trebui să prezinte un model de afaceri concret sau să realizeze un proiect ca întreprindere socială. De asemenea, este de așteptat să fie găsite noi abordări și soluții adecvate pentru a ajuta Europa să atingă obiective importante stabilite de Comisia Europeană prin utilizarea de date deschise.

Comsia Europeană a pregătit patru provocări:

  • European Green Deal – cum să facem un continent european mai verde;
  • An economy that works for people – obținerea unor colaborări între regiuni și orașe prin finanțarea UE pentru cercetare;
  • A new push for European democracy – noi modalități de a împuternici cetățenii și întreprinderile pentru a face față provocărilor societății;
  • A Europe fit for the digital age – aplicații sau servicii pentru a sprijini transformarea digitală europeană;

Vor fi alese 12 echipe câștigătoare (trei pe fiecare categorie), iar acestea vor fi invitate să dezvolte aplicația și să o prezinte pe 13-15 octombrie în cadrul European Week of Regions and Cities în Bruxelles. La final, din fiecare categorie vor fi aleși trei câștigători care vor primi finanțare – primul loc 12.000 de euro, locul doi 8000 de euro, iar locul trei primește 5000 de euro.

Cei interesați pot participa în următoarea perioadă la o serie de discuții online, webinarii, în care se vor discuta diverse aspecte ale concursului. Primul este chiar pe 12 martie și va aborda chiar temele concursului. Următoarele discuții sunt pe 13, 20, 23 și 26 martie. Probabil prin aceste discuții veți avea acces la informații mai concrete despre cerințele concursului.

Concursul EU Datathon 2020 este organizat de Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, în strânsă colaborare cu Direcția Generală Politică Regională și Urbană a Comisiei Europene.