Agenția Spațială Europeană a aunțat că va constui o bază permanentă pe Lună, în care să lucreze cercetătorii și eventual să se poată face tursim spațial pentru a strânge fonduri suplimentare. De asemenea, vor să facă foraje miniere. Sigur, pare cam SF acum și trebuie să ne întrebăm de ce nu au făcut americanii sau rușii asta.

dreamstime_s_13048121

Credit foto: © Luca Oleastri | Dreamstime.com – Moon base

Agenția Spațială Europeană consideră că proiectul poate fi terminat pînă în 2030. O astfel de bază permanentă în spațiu va ușura misiunile ulterioare spre alte destinații. Nu numai Marte, zic cercetătorii, ci chiar mai departe.

ads

De altfel, ei sunt foarte siguri că, după finalizarea proiectului de pe Lună, agenția se va concentra spre dezvoltarea tehnologiilor necesare călătoriei de la Lună spre Marte. E o teorie mai veche care spune că gravitația redusă de pe Lună va permite decolarea cu un efort și consum de energie mai redus. Europenii zic că pornirea de pe Lună va reduce costurile de plecare spre Marte cu 10 miliarde de dolari.

Oficialii europeni au dezvăluit că din 2013 se fac teste cu echipamente și materiale pentru misiunea spre Lună. Una dintre propuneri a fost să se utilizeze imprimante 3D pentru a realiza diverse piese și componente necesare acolo.

Sunt curios dacă proiectul va primi sprijin și finanțare.