Un grup de cercetători europeni vor folosi una din rachetele SpaceX pentru a trimit doi roboți pe Lună, anul viitor. Mi-a plăcut numele organizației: PTScientists (Part-time Scientists), probabil un grup de pasionați care fac asta în timpul lor liber.

Sursa foto: PTScientists.

Aceasta ar fi prima misiune spațială privată pe Lună. Vor utiliza pentru misiune racheta Falcon 9 construită de SpaceX, proiectul spațial dezvoltat de Elon Musk. Cercetătorii au realizat un modul special pentru aselenizare și doi roboți – rovere – care vor fi folosiți în misiuni de cercetare pe suprafața Lunii. Vor ateriza relativ aproape de locul pe care ultimul om a pășit pe lună în 1972 (da, există un plan să revină și oamenii pe Lună, curând). Valea botezată Taurus-Littrow este la 2 mile de locul aterizării Apollo 17, iar imaginile transmise atunci au arătat că era destul de plană și fără pietre mari. Chiar vor să localizeze unul dintre roboții lăsați atunci de misiunea respectivă, să vadă cum a supraviețuit pe satelitul natural al Pământului atâția ani.

Vodafone s-a implicat în acest proiect asigurând conexiunea de mare viteză între Pământ și Lună.

Agenția spațială europeană (ESA) are deja un proiect pentru realizarea unor adăposturi permantente pe Lună. Vor folosi pentru asta tot roboți, care vor construi din bucăți și cu ajutorul unor echipamente de imprimare 3D primele adăposturi. Apoi vor veni și primii oameni care să lucreze acolo.

Americanii au și ei mai multe proiecte similare, unul fiind Google Lunar X Prize, care încearcă de anul acesta să trimită navete private pe Lună. Sunt convins că vom vedea proiecte interesante ieșit din acest concurs. De asemenea, conform NASA, există un proiect ca doi astronauți să zboare anul viitor în jurul Lunii. Dar agenția americană are nevoie să termine cele două noi nave spațiale care costă miliarde și a căror realizare s-a cam prelungit. Sunt făcute de Boeing și Lockheed Martin. Mai sunt de asemenea și proiectele concurente cu Space X, United Launch Alliance și Blue Origin.