Fără legătură cu atacul informatic de azi, cei de la SRI au anunțat un exercițiu național de securitate IT în perioada 15-17 mai 2017. Vă anunț tocmai pentru că se pare că multă lume are nevoie de așa ceva.

Mă rog, e mult limbaj de lemn în comunicat, dar bănuiesc că ei vroiau să anticipeze un atac precum cel de azi, să vadă cât de pregătiți sunt. Cred că în timpul acestui exercițiu vor lucra de fapt la rezolvarea problemelor cauzate de atacul recent. Sunt curios câte dintre sistemele din aparatul de stat sunt actualizate și au antivirus activ și actualizat.

Serviciul Român de Informații organizează, în perioada 15 – 17 mai, prin intermediul Centrului Național Cyberint, un exercițiu național live de securitate cibernetică, intitulat CyDEx17, informează SRI într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

ads

CyDEx17 se va desfășura în cadrul poligonului cibernetic al Centrului Național Cyberint, creat și personalizat special pentru acest exercițiu, și are ca obiective exersarea și evaluarea modului de gestionare a incidentelor cibernetice, răspunsul la acestea la nivel operațional, tactic și strategic, asigurarea unui nivel de securitate corespunzător la nivelul infrastructurilor cibernetice, precum și optimizarea procesului de cooperare între instituții în vederea identificării și limitării impactului unor incidente de acest tip

La eveniment vor participa peste 60 de instituții din sectoarele public și privat, care „își vor testa și antrena modalități de răspuns la incidente cibernetice, vor partaja informații cu privire la acestea, într-o manieră rapidă și eficientă, coordonându-și capacitățile de apărare”.

CyDEx17 va permite alinierea la prevederile Strategiei de securitate cibernetică a României, verificarea și stimularea mecanismelor de cooperare între instituțiile publice cu responsabilități în domeniul securității cibernetice, verificarea și stimularea mecanismelor de cooperare între instituțiile publice și mediul privat în domeniul securității cibernetice, dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă și reacție la incidente/ atacuri cibernetice.

Oricum, ar trebui să anunțe ce s-a întâmplat cu sistemele IT în timpul atacului de nivel global.