Un experiment practic a confirmat un concept prezentat la conferința hackerilor, Black Hat, un smartphone poate fi infectat prin infectarea la laptop.  Se pare că doar pe Android deocamdată, deși și pe iOS sunt probleme.

dreamstime_s_59652638

Credit foto: © Phanuwatn | Dreamstime.com – Macro Smartphone charger

Experimentul a fost realizat de experții Kaspersky Lab. În timpul încărcării, se realizează un transfer de date între dispozitivele mobile și laptop. Telefoanele mobile “dezvăluie” numeroase informații computerului, în timpul conectării, inclusiv: numele, producătorul și tipul dispozitivului, seria, informații despre programele de control, informații despre sistemul de operare, lista fișierelor, ID-ul chip-ului electronic. Cantitatea de informații trimise în timpul acestui proces variază, în funcție de dispozitiv și de gazdă, dar fiecare smartphone transferă același set de informații de bază, cum ar fi denumirea dispozitivului, producătorul, seria și altele.

Folosind doar un PC obișnuit și un cablu USB standard, cu un set de comenzi speciale (așa-numitele comenzi AT), ei au reușit să reseteze un smartphone și să instaleze o aplicație de tip root pe el. Acest lucru înseamnă compromiterea totală a telefonului, chiar dacă nu a fost folosit niciun program malware.

Pentru a vă proteja de riscul unui posibil atac prin puncte de încărcare și computere necunoscute, Kaspersky Lab recomandă următoarele:
– folosiți doar port-uri USB și computere din surse de încredere, pentru a vă încărca dispozitivul;
– protejați-vă telefonul mobil cu o parolă sau cu o altă metodă, cum ar fi recunoaștere pe baza amprentei digitale și nu îl deblocați în timp ce se încarcă;
– folosiți tehnologii de criptare și compartimente securizate;
– protejați-vă dispozitivele mobile și PC-urile/Mac-urile de programe malware, cu ajutorul unei soluții de securitate de încredere;