Google a lansat noul AI Gemini, care ar trebui să depășească ChatGPT. Este începutul unei noi ere a AI la Google, a promis CEO-ul Sundar Pichai: era Gemini. Noul AI este cel mai recent LLM (large language model) de la Google, pe care Pichai l-a promis pentru prima dată la conferința pentru dezvoltatori I/O din iunie și este acum lansat pentru public.

Google Gemini – noul AI

CEO-ul Google DeepMind, Demis Hassabis, descrie noul AI ca pe un salt uriaș înainte. Un model AI care va afecta în cele din urmă practic toate produsele Google. „Unul dintre lucrurile esențiale ale acestui moment”, spune Pichai, „este că puteți lucra la o tehnologie de bază și o puteți îmbunătăți și aceasta este utilizată imediat în produsele noastre”.

Gemini este mai mult decât un singur model AI. Au prezentat trei variante de utilizat. Există o versiune mai ușoară numită Gemini Nano, care este menită să fie rulată nativ și offline pe dispozitivele Android. Există o versiune mai robustă numită Gemini Pro care va alimenta în curând o mulțime de servicii Google AI și este coloana vertebrală a lui Google Bard începând de astăzi. Și există un model și mai capabil numit Gemini Ultra, care este cel mai puternic LLM pe care Google l-a creat până acum și pare a fi conceput în mare parte pentru centre de date și aplicații corporatiste.

Google lansează modelul destul de rapid. Bard este acum alimentat de Gemini Pro. Utilizatorii Pixel 8 Pro vor primi câteva funcții noi datorită Gemini Nano curând. Iar Gemini Ultra vine anul viitor.

Dezvoltatorii și clienții corporate vor putea accesa Gemini Pro prin Google Generative AI Studio sau Vertex AI în Google Cloud începând cu 13 decembrie. Gemeni este disponibil doar în engleză deocamdată, dar alte limbi vor fi disponibile în curând. Pichai spune că modelul va fi în cele din urmă integrat în motorul de căutare Google, produsele sale publicitare, browserul Chrome și multe altele, peste tot în lume. Este viitorul Google și este aici.

În postarea de blog care anunță Gemini, CEO-ul Google DeepMind, Demis Hassabis, a spus că Gemini depășește GPT-4 al OpenAI. Însă dacă ne uităm la variante, ne dăm seama că tocmai varianta Ultra, care ar depăși principalul rival, va fi gata abia anul viitor.

Surse: The Verge, BI