Cei de la Google pregătesc „cea mai mare modificare” a motorului de căutare, de la lansare pînă acum. Sunt curios cum va ieși practic, pentru că pe hârtie schimbarea e bună, dar reușesc mereu să facă exact invers decât au promis. Cel puțin pe limba română.  Oricum, probabil va dura mult pînă ce modificarea va afecta google.ro. Ca și aia cu eliminarea fermelor de conținut și multe alte anunțuri care s-au dovedit a fi doar promisiuni neîndeplinite.

Google personal search

Pînă acum, cea mai bună modificare mi s-a părut căutarea instant. Iar cea mai proastă este integrarea forțată a rezultatelor din Google Plus. Iar Google va merge și mai mult spre chestii sociale pe viitor. Dar să vedem ce modificări fac acum.

Din câte am citit pe WSJ și Business Insider, Google vrea să ofere mai multă informație decât simplele link-uri cu rezultate. Lor li se pare interesant, mie mi se pare că își sufocă de tot tocmai utilitatea principala – aia de a găsi link-uri.

Poate că e ok să vezi răspunsuri în loc de rezultate, cum se întâmplă la operații matematice sau transformarea din centimetri în inchi (vezi foto mai jos):
google answers

Pe de altă parte, cred că Google sufocă tot mai mult rezultatele, cu reclame, Google+, funcții. Iar majoritatea utilizatorilor vor acele rezultate, nu reclame și nu alte prostii. Rezultate cât mai bune.

Din fericire, nu vor schimba brusc motorul de căutare și nici nu vor răsturna rezultatele complet. Google a construit o bază de date cu răspunsuri la astfel de întrebări și va începe să integreze astfel de răspunsuri atunci când va identifica termenii corespunzători ai căutării.

Exact cum spune  B.I. – Bing a fost motorul de căutare care s-a promovat prin fraza că oferă  „mai mult decât 10 link-uri”. Dar, evident, cei de la Google nu au fost atenți la asta. Erau ocupați cu altceva.